Gemeenteraad wil dat omwonenden mee profiteren van opbrengst zon- en windenergie

Foto: MB

Laat projecten met zon- en windenergie voor minimaal de helft in eigendom zijn van de lokale bevolking, zodat omwonenden profiteren van de winst. Dit voorstel deed een meerderheid van de partijen vorige week in de Utrechtse gemeenteraad.

De partijen vinden het belangrijk dat mensen met windmolens of een zonnepark in hun buurt hier ook de voordelen van ervaren. Energiecoöperatie Rijne Energie, dat energie wil gaan opwekken in de polders Reijerscop en Rijnenburg, is daar een goed voorbeeld van. Rijne Energie wil een energielandschap creëren met windmolens en zonnevelden en dat samen met bewoners en gebruikers ontwikkelen. Zowel de energie als de opbrengsten blijven daarbij zoveel mogelijk lokaal beschikbaar voor het gebied en de omwonenden.

Klimaatakkoord

Meerdere partijen uit de gemeenteraad zijn voorstander van een dergelijke werkwijze. De partijen dienden het voorstel in tijdens het raadsdebat over de gezamenlijke strategie van de gemeente Utrecht, provincie, waterschappen en omliggende gemeentes over het opwekken van duurzame energie. Aanleiding is het Klimaatakkoord en de nieuwe doelstellingen die overheden nu moeten halen. De ambitie voor de helft lokaal eigenaarschap bij zon- en windenergie is ook onderdeel van het Klimaatakkoord.

Reacties