Romeinse Limes voorgedragen als Unesco Werelderfgoed

Foto: MB

De Romeinse Limes – Limes is Latijn voor grens – wordt voorgedragen als Werelderfgoed van Unesco. Als de Romeinse Limes, die dwars door Leidsche Rijn loopt, wordt opgenomen om die Werelderfgoedlijst van Unesco betekent dat internationale erkenning voor dit historisch rijke gebied.

Het Nederlands-Duitse deel van de Limes is onderdeel van de voormalige rijksgrens van het Romeinse Rijk. Deze liep van Engeland tot de Zwarte Zee; delen hiervan staan al op de Werelderfgoedlijst. Gedeputeerde Staten van de provincies Utrecht, Gelderland en Zuid-Holland hebben de Limes voorgedragen bij de minister die het dossier in januari 2020 kan indienen bij Unesco in Parijs. De verwachting is dat in juli 2021, tijdens de jaarlijkse vergadering van het World Heritage Comité van UNESCO, een besluit wordt genomen over de nominatie.

Wereldwijde erkenning

Als het besluit positief is, krijgt de Romeinse Limes de status van Werelderfgoed. De Werelderfgoedstatus geeft wereldwijde erkenning en waardering voor de manier waarop bewoners en gebruikers tot op de dag van vandaag met het gebied zijn omgegaan. De Unesco-status van de Limes is dan iets om trots op te zijn én biedt volop kansen voor recreatie en toerisme: er zijn toeristen die graag werelderfgoederen bezoeken.

Door Leidsche Rijn

Het Nederlands-Duitse deel, ook wel het Neder-Germaanse deel van de Romeinse Limes, markeert de noordelijke grens van het uitgestrekte Romeinse Rijk en loopt door Duitsland en Nederland. In Nederland volgt de Limes de loop van de Oude Rijn, van Herwen tot aan Katwijk. Langs deze Rijn liggen veel vindplaatsen uit de Romeinse tijd, waaronder forten, wachttorens en schepen. De grens loopt door Leidsche Rijn, en ook hier is al heel wat in de bodem gevonden dat stamt uit de Romeinse tijd. De best bewaarde en meest complete vindplaatsen worden nu voorgedragen voor de Werelderfgoedlijst.

Uniek in de wereld

Met plaatsing op de Werelderfgoedlijst wordt de Limes toegevoegd aan een selectie gebieden die uniek zijn op de wereld. Erfgoed waar Nederland trots op mag zijn. In de bijlage vind je een overzicht aan van de vindplaatsen van de Romeinse Limes in Nederland.

Reacties