Plannen om atletiekbaan Amaliapark te verwijderen

Foto: streetview

De atletiekbaan in het Amaliapark verdwijnt misschien. Het college van burgemeester & wethouders van Utrecht heeft dit voorgesteld als bezuinigingsplan. Ervoor in de plaats zou dan een ‘urban sports’ park komen.

Verschillende Utrechtse politieke partijen zijn het niet met het plan is om de atletiekbaan te laten verdwijnen, net zo min als de atletiekverenigingen die er trainen. Sander van Waveren, fractievoorzitter van CDA Utrecht, heeft er inmiddels vragen over gesteld aan het college. Hij vertelt: “Utrecht groeit, er zijn wachtlijsten voor verschillende sporten én Utrecht wil het sporten onder jongeren en volwassenen stimuleren. Zo’n atletiekbaan dan wegbezuinigen past daar niet bij.” De atletiekbaan omvormen tot een urban sports park zou een bezuiniging van 65.000 euro opleveren. “Maar dat is peanuts op de hele begroting”, vindt Sander.

Relatief duur

Hij vertelt dat het onderhoud van een atletiekbaan relatief duur is vanwege de toplaag. “Maar Utrecht vindt sporten belangrijk en besteedt daar veel geld aan. Als je zo’n atletiekbaan verwijdert is het heel moeilijk om ergens anders in de omgeving een nieuwe atletiekbaan neer te leggen. Zo’n baan neemt immers veel ruimte in. Het is gewoon een slecht plan”, aldus Sander. En velen vinden dat met hem, want hij stelde de schriftelijke vragen aan het college ook namens raadsleden van VVD, SP, GroenLinks, Stadsbelang Utrecht en D66.

Veredelde skatebaan

Sander van Waveren vraagt zich trouwens af wat een urban sports park überhaupt is. “Als het een skatebaan wordt waar vooral wordt gehangen, ben ik daar niet blij mee. Het is heel onduidelijk nog. Maar de atletiekbaan verwijderen, daar ga ik vóór liggen. Dat mag niet gebeuren.”

Cookieinstellingen