Nieuwe oefenruimte in ziekenhuis stimuleert ouderen in beweging te blijven

Foto: Antonius Ziekenhuis

Op de traumageriatrische afdeling in het St. Antonius Ziekenhuis in Utrecht is deze week een nieuwe bewegingsruimte voor ouderen in gebruik genomen. Mevrouw Beijeman-Verdoold, patiënt op de afdeling, had de eer om samen met sporters van NOC*NSF de ruimte officieel te openen.

Dit doen zij in het kader van de Nationale Sportweek, op de dag die speciaal in het teken van ouderen staat. “Kwetsbare ouderen hebben vaak een wankel evenwicht en een slechte algemene conditie, wat voor veel complicaties kan zorgen”, vertelt traumachirurg Detlef van der Velde. “Met de oefenruimte stimuleren we ouderen om na hun operatie actief te blijven.”
In 2018 opende de traumageriatrische afdeling van het St. Antonius Ziekenhuis voor het eerst de deuren. De afdeling is speciaal ingericht voor ouderen die met een fractuur in het ziekenhuis terechtkomen. Zij worden door een multidisciplinair team van onder anderen traumachirurgen, geriaters, traumaorthopeden, verpleegkundigen, diëtisten en fysiotherapeuten begeleid tijdens hun herstel, totdat zij genoeg zijn aangesterkt om verder te revalideren in een vervolginstelling.

Samen lunchen

“Meestal gaat het om kwetsbare ouderen, die nadat ze hun heup gebroken hebben in een stroomversnelling achteruit gaan”, legt Detlef van der Velde uit, destijds betrokken bij de oprichting van de traumageriatrische afdeling. “Alles is ingericht op het voorkomen van complicaties. Er is vooral veel aandacht voor goed bewegen en gezond eten.” Ouderen die op de afdeling Traumageriatrie verblijven, lunchen elke dag met elkaar in een gezellig ingerichte woonkamer. “Dit is een groot succes”, vertellen roomservicemedewerkers Nita en Marja. “Belangrijk is dat patiënten niet onnodig lang in bed blijven liggen, maar in beweging komen. Daarnaast is het ook gewoon heel gezellig zo met elkaar aan tafel.”

Hometrainer

Naast met elkaar eten, kunnen de ouderen nu ook met elkaar sporten in de nieuwe oefenruimte. Onder begeleiding van een fysiotherapeute sporten patiënten op een hometrainer, terwijl het dankzij het televisiescherm aan de muur net lijkt alsof zij door de straten van Utrecht fietsen. Ook staat er een loopbrug en kunnen patiënten nog meer andere fitnessoefeningen doen. Heel waardevol, volgens Van de Velde. “Want op hoge leeftijd is bewegen letterlijk leven.”

Cookieinstellingen