Vanaf 1 oktober geen parkeerbon meer op je voorruit in Utrecht

Foto: Utrecht

Vanaf 1 oktober krijg je geen parkeerbon meer van papier onder je ruitenwisser in Utrecht. Je krijgt voortaan enkele dagen na de overtreding de naheffingsaanslag – zo heet een parkeerbon officieel – thuis gestuurd.

Utrecht handhaaft het parkeerbeleid met scanauto’s die controleren of parkeergeld is betaald. De scanauto maakt een scan van het kenteken en foto’s van de situatie. Daarna volgt een automatische controle via het Nationaal Parkeer Register of parkeergeld betaald is. Tussen het moment van het scannen van het kenteken en de controle zit expres een kleine vertraging. Dit is om te voorkomen dat mensen een bon krijgen die net aan het betalen waren. Er rijden vier scanauto’s in de stad Utrecht, zeven dagen per week in de gebieden met betaald parkeren. Dus alle parkeerplekken worden regelmatig op verschillende tijden gecontroleerd. Ook in Leidsche Rijn Centrum.

Parkeerbelasting

Kentekens waarvoor niet betaald is, worden op het stadskantoor nog een keer gecontroleerd. Handhavers controleren aan de hand van de foto’s van de situatie of een parkeerbon inderdaad terecht is of niet. Bij twijfel gaat een handhaver naar de locatie om de situatie te beoordelen. En als je inderdaad niet hebt betaald waar dat wel had gemoeten, kun je een ‘naheffing voor het niet betalen van parkeerbelasting’ thuis verwachten. Dit doet de BghU in opdracht van de gemeente.

Spannend detail: als je 3 of meer parkeerbonnen niet hebt betaald, kun je een ouderwetse wielklem krijgen.

Cookieinstellingen