Gierzwaluwkasten in Terwijde populair…. bij mussen

Foto: Stadsecoloog030

In Terwijde zijn in gevels van woningen gierzwaluwkasten gebouwd, om de gierzwaluwen die al in dat gebied leefden, passend onderdak te geven. De ‘huisjes’ zijn populair, vooral bij mussen!

De gemeente wilde destijds bij de bouw de biodiversiteit behouden en daar een plan voor maken samen met de bouwer. Zo ontstond het plan voor gierzwaluwkasten, weggewerkt in de gevel: de architect betrok de verblijven in het ontwerp, waarna ze werden geïntegreerd bij de bouw. ‘Natuurinclusief bouwen’ dus. Op mussen werd vooralsnog niet gerekend, maar de stadsecoloog meldt op twitter dat ie er erg vrolijk van wordt.

Huizen, kantoorgebouwen, kerken en andere bouwsels van de mens zijn voor gierzwaluwen net een rotslandschap vol met holtes, waarin zij kunnen broeden. Een groot deel van hun leven bevinden ze zich in de lucht. Tijdens de broedtijd zitten ze op hun nesten.

 

Reacties