Het rommelt in hypotheekrenteland: rente daalt en daalt

Foto: pixabay

Het rommelt in hypotheekrenteland. Daarom vroegen we hypotheekadviseur Michael van Amerongen van Hypotheekshop Leidsche Rijn Utrecht om uit te leggen wat er precies gebeurt.

“De marktrentes stapelden deze zomermaanden laagterecord op laagterecord, daar haken nu ook de hypotheekrentetarieven bij aan. Hypotheekaanbieders vallen deze maand over elkaar heen bij het neerwaarts aanpassen van hun tarieven”, aldus Michael. “Het is gebruikelijk dat hypotheekverstrekkers hun tarieven jaarlijks meermaals aanpassen, naar aanleiding van de marktrente en vanuit concurrentieperspectief. Maar de huidige frequentie is uitzonderlijk”, vertelt hij.

Augustus doorgaans stabiel

Augustus is een vakantiemaand waarin de rente normaal gesproken heel stabiel blijft. “Maar ook deze week komen weer veel verlagingen voorbij. Iedereen kijkt naar elkaar.” Dat concurrentie een rol speelt klopt, maar veruit de belangrijkste reden is volgens hem de daling van de rente op de kapitaalmarkt. “Hierdoor is het voor de bank mogelijk om goedkoper kapitaal aan te trekken en dus ook binnen de markt scherpe rentes te bieden op hypotheken.”

Extra harde daling

De belangrijkste graadmeter voor de hypotheekkosten van banken is de rente op Nederlandse staatsobligaties. Die is al enige tijd negatief, waardoor beleggers dus moeten betalen om geld te mogen uitlenen. Deze zomerweken daalde de rente echter extra hard: van -0,18 procent op 1 juli 2019 naar -0,58 procent nu. Banken staken het voordeel dat zij de afgelopen tijd met de lage rente behaalden in eigen zak.¬†Op het oog lijken de rentedalingen van afgelopen weken verwaarloosbaar. Maar over een periode van 10 jaar scheelt een rentedaling van 0,14% voor een consument met een annu√Įteitenhypotheek ter hoogte van de NHG-grens van 294.000 euro, maar liefst 3.600 euro aan rente.

Herfstseizoen

Michael van Amerongen verwacht niet dat de bodem van de hypotheekrentes al is bereikt. De Europese Centrale Bank heeft al gehint op verdere renteverlagingen. “Daarnaast staan we aan het begin van het herfstseizoen waarin geldverstrekkers traditioneel veel concurreren op hypotheektarieven om hun targets te halen. De marges van de banken liggen bovendien nu hoger dan een jaar geleden. Ze hebben dus nog ruimte om verder met de rente te dalen.”

Reacties

0