1400 handtekeningen tegen opvang jonge asielzoekers in De Meern

Foto: MB

Een petitie tegen de komst van twintig jonge asielzoekers naar de villa aan de Meentweg in de Meern is 1400 keer getekend. Met de handtekeningen willen de tegenstanders van de opvang de Utrechtse politiek overtuigen dat er geen draagvlak is in de buurt.

In april van dit jaar werd De Meern verrast door het nieuws dat het Centraal Orgaan opvang Asielzoekers de villa aan de Meentweg 168 had gekocht om er een kleinschalige opvang voor maximaal twintig minderjarige asielzoekers te starten. Met de verzameling handtekeningen willen Stichting De Meent en direct omwonenden van de gekozen locatie aan de Meentweg aantonen dat er in de omgeving van de geplande woonvoorziening géén draagvlak is voor dit type opvang op deze plek, zoals eerder door wethouder Maarten van Ooijen werd gesuggereerd.

Aandacht voor de wijk

Met het aanbieden van de handtekeningen vragen bewoners uit De Meern ook nadrukkelijk aandacht voor de situatie in de wijk en de serieuze bedenkingen bij de gekozen opvanglocatie. Zij vinden het belangrijk van zich te laten horen, aangezien diverse eerdere gesprekken met raadsleden en andere betrokken partijen hebben aangetoond dat noch de gemeente, noch het COA zich uitgebreid in de locatie, de directe omgeving, haar bewoners én de bijbehorende risico’s hebben verdiept.

Onbegrijpelijke keuze

De betrokken bewoners – die overigens niet tegen opvang in kleinschalige woonvoorzieningen zijn – vinden de keuze om 20 asielzoekers in de leeftijd van 14 tot 17 jaar op deze locatie te huisvesten onbegrijpelijk. Zo ligt de locatie afgelegen en ontbreekt het aan de nodige faciliteiten en overige voorzieningen waardoor er in veel extra’s moet worden voorzien in de vorm van vervoer, sociale opvang, recreatie, sport en dagbesteding. Daarnaast wonen er in deze wijk veel ouderen, waardoor directe aansluiting en daarmee integratie met naaste buurtbewoners ontbreekt, zo stelt Stichting De Meent. Daar komt bij dat de villa tegenover het Mauritspark ligt, een plek waar wel eens drugs wordt gedeald en waar veel jongeren ’s avonds hangen. Dat geeft overlast.

Kostbaar

Om aan alle benodigde veiligheidsmaatregelen en noodzakelijke faciliteiten te voldoen, zullen er volgens bewoners veel kostbare ‘pleisters’ moeten worden geplakt. Zij doen daarom een dringend beroep op de gemeente Utrecht om opnieuw naar het doel, de doelgroep en de gekozen methodiek in combinatie met de gekozen locatie te kijken en een gedegen risico en kosten-baten analyse te maken voordat er over de diverse vergunningsaanvragen van het COA wordt beslist.

 

Cookieinstellingen