Utrecht waterproof: help mee in je eigen tuin en buurt

Foto: PDP

Hoe ziet jouw tuin eruit: met gras en groen, of stevige tegels? Steeds meer Utrechters kiezen voor een betegelde tuin. Maar het regent vaker en harder, waardoor er soms wateroverlast ontstaat.

De gemeente wil Utrechtse tuinen meer ‘waterproof’ maken, en heeft een aantal tips om de tuin watervriendelijk te maken:

  • Koppel de regenpijp af van het riool. Het regenwater komt dan niet in het riool, maar direct bij de planten. Of vang het water op in een regenton
  • Ga voor een heg in plaats van een schutting
  • Vervang tuintegels door gras of planten. Kies planten die bij de tuin passen, die vragen weinig onderhoud
  • Gebruik stenen die makkelijk water doorlaten
  • Leg een vijver aan

Planten en bloemen zorgen dat regenwater op een natuurlijke manier weg kan. Stenen houden dit juist tegen. Ga je voor meer groen en haal je de tegels uit de tuin? Dan haalt de gemeente de tegels (minimaal 1 m2) bij je op. Deze actie loopt tot uiterlijk 31 december 2019 en geldt voor de eerste 200 aanvragen. Meer info vind je hier: Doe een aanvraag door dit formulier volledig in te vullen
Wil je helpen om wateroverlast in je straat te voorkomen? Dat kan door je straat groener te maken, samen met andere bewoners. Je kunt hiervoor een bijdrage aanvragen uit het Initiatievenfonds.

Wat doet de gemeente?

De gemeente helpt bewoners om hun buurt waterproof te maken, bijvoorbeeld door bij nieuw- en verbouwprojecten ‘groen’ aan te leggen of asfalt of tegels te verwijderen. Ook zorgt de gemeente dat het rioolstelsel goed werkt; op sommige plekken is een apart riool aangelegd voor de afvoer van regenwater. En om wateroverlast te voorkomen liggen er in sommige straten waterdoorlatende stenen. Dit zijn stenen met een extra brede voeg. Door deze voegen spoelt regenwater gemakkelijk de bodem in. Het regenwater spoelt niet onnodig weg naar het riool maar komt in het grondwater terecht.

Meer info over alle mogelijkheden die de gemeente biedt, vind je hier: wateroverlast voorkomen in de stad. Leuke tuintips vind je op www.natuurlr.nl/tuintips.

Cookieinstellingen