Nestkasten tegen de eikenprocessierups

Foto: MB

De eikenprocessierupsen zorgen ook dit jaar weer voor veel overlast. Dat zal de komende jaren niet anders zijn. Bestrijding van de eikenprocessierups met gif en tot op zekere hoogte ook met de stofzuiger is een heilloze weg, zo stelt Vogelbescherming Nederland.

Nadeel van gif is dat het ook veel andere rupsen en insecten doodt. Er is voor de lange termijn een andere duurzame manier! Door te investeren in de natuurlijke vijanden ontstaat er een gezond ecosysteem, waarbij eikenprocessierupsen niet de overhand krijgen. De Vogelbescherming wil dat er nu actie wordt ondernomen, zodat er de komende jaren minder overlast is.

Nestkastjes

Wat volgens de Vogelbescherming helpt, is nestkasten ophangen. Vogels als de pimpelmees, koolmees en boomklever kunnen er dan in nestelen én zij eten rupsen. Een koolmezenjong eet in twee weken tijd zo’n 800 rupsen; met nestjes van 8 tot 12 jongen tikt dat best aan. De nestkasten moeten zo’n drie meter uit elkaar hangen voor verschillende vogelsoorten en voor dezelfde soort zelfs tien meter.

Vleermuizen

Wat ook helpt: inheemse planten planten. Op wilde, inheemse planten en bloemen komen insecten af. Op insecten komen vogels en vleermuizen af. En zo is het cirkeltje rond, want vogels eten de rupsen en sommige insecten  leggen hun eitjes in de eikenprocessierups, waarna de wespenlarf de rups opeet. Dit doen sluipwespen, sluipvliegen, gaasvliegen en zweefvliegen. Vleermuizen eten de vlinders van de eikenprocessierups. Aan welke planten ze moet denken: dovenetel, kamperfoelie, lavendel, margrieten, zonnebloemen, duizendblad, witte en rode klaver… Vergeet ook de bomen niet, bijvoorbeeld beuk, berk, meidoorn of lijsterbes.

Natuurlijke leefomgeving

Het helpt ook al de gemeente niet of veel later maait en de boel de boel laat en planten en bloemen laat uitbloeien. Hiermee creëer je een natuurlijke leefomgeving voor vogels en andere soorten. De kans dat ze volgend seizoen weer terugkomen vergroot je daarmee enorm. Verschillende gemeenten experimenteren inmiddels met het inzetten van natuurlijke vijanden in de strijd tegen de eikenprocessierups. De eerste resultaten zijn veelbelovend. Zo meldt de gemeente Heerde na drie jaar een afname van eikenprocessierupsen met 85%! Ook Ede en Rheden melden minder eikenprocessierupsen.
Het Kennisplatform Processierups komt dit najaar in opdracht van het ministerie van Natuur met bestrijdingsadviezen tegen de eikenprocessierups.

Cookieinstellingen