Nieuwbouwwoningen 10 % duurder dan jaar geleden

Foto: Van Wanrooij

Nieuwbouwwoningen waren in het eerste kwartaal van 2019 ongeveer 10 procent duurder dan een jaar eerder. Net als in de vijf afgelopen jaar stegen de prijzen van nieuwbouwkoopwoningen harder dan dan die van bestaande koopwoningen.

Dit blijkt nieuwe cijfers van het CBS en het Kadaster. Ook in het laatste kwartaal van 2018 waren nieuwbouwkoopwoningen ongeveer 10 procent duurder dan een jaar eerder. Bestaande koopwoningen waren in het vierde kwartaal van 2018 in vergelijking met een jaar eerder 9 procent duurder, terwijl de prijzen in het eerste kwartaal van 2019 ongeveer 8 procent hoger waren. Nieuwbouw wordt sinds 2014 elk jaar duurder.

Onbetaalbaar

Makelaarsvereniging NVM waarschuwde vorige week dat nieuwbouwwoningen onbetaalbaar worden. Volgens de organisatie liggen ambitieuze beleidsmaatregelen als gasloos bouwen en oplopende kosten voor grond, personeel en constructie daaraan ten grondslag. Daarnaast is er in de huidige krappe woningmarkt heel veel vraag naar nieuwbouwwoningen. De NVM concludeerde op basis van eigen cijfers dat een gemiddelde nieuwbouwwoning in het tweede kwartaal van dit jaar 387.000 euro kostte, wat 17 procent duurder was dan een jaar daarvoor. Hiermee ligt het verschil met een gemiddelde bestaande woning al twee kwartalen op meer dan 80.000 euro, aldus de makelaarsorganisatie.

Top 5 in Europa

Nederland behoort tot de top 5 van landen waar nieuwbouw- en bestaande koopwoningen het meest in prijs zijn toegenomen. Gemiddeld werden in het eerste kwartaal van 2019 de huizen binnen de Europese Unie jaar-op-jaar 4 procent duurder, terwijl de stijging van de gemiddelde koopprijs van alle koopwoningen gezamenlijk in Nederland met 8,2 procent ongeveer twee keer zo hoog was. Alleen in Hongarije, Tsjechië, Portugal en Slovenië stegen de prijzen meer.

(bron: CBS en NU)

Reacties

0