Sluiswachtershuis wordt Restaurant Buiten bij de Sluis

Foto: ONB Architecten Lars Zwart

Nu nog verscholen tussen het groen en aan het Amsterdam-Rijnkanaal ligt een wit sluiswachtershuis uit de jaren 30. Lang geleden in onbruik geraakt, maar deze historische plek krijgt een nieuwe invulling als restaurant. ‘Buiten bij de Sluis’ kan zomaar een leuke hotspot in Leidsche Rijn worden.

Buiten bij de Sluis wordt een heerlijke locatie in het groen, maar toch in het centrum. Met zicht op het park en het Amsterdam-Rijnkanaal. Het culinaire concept gaat richting foodbar, met het accent op duurzaam, lokaal, biologisch, flexetarisch, bewust en samen delen. Het gebouw krijgt zonnepanelen als energiebron, een lucht-water warmtepomp als warmteopwekker en zeer goede isolatie. Hierdoor wordt het restaurant energieneutraal gemaakt. De keuzes in het ontwerp zijn zoveel mogelijk circulair: zo min mogelijk materialen worden gebruikt, de gekozen bouwmaterialen hebben een lage milieu-impact en ook bij de inrichting is circulariteit een uitgangspunt.

Melanie en Willem

De Gemeente Utrecht deed in 2018 een oproep om de juiste partner te vinden voor deze unieke plek. Dat werden Melanie Louwers en Willem van Weert, enthousiaste bewoners van Leidsche Rijn. Samen met architectenbureau ONB (Lars Zwart) leverden ze een plan in voor de verbouwing, uitbreiding en invulling van het Sluiswachtershuis. Het oude huis wordt geheel in zijn waarde gelaten en gerestaureerd, de uitbouw wordt als het ware om het bestaande pand heen gebouwd. Melanie en Willem gaan deze vergetelheid omvormen tot een bruisende plek waar plezier, vrolijkheid en lekker eten en drinken Leidsche Rijners samenbrengt. Het is de ambitie om de deuren te openen in het najaar van 2020.

 

Reacties