Workshop kledingkast-make-over: wat te doen met een te volle kast?

Foto: Clarita Rijnsent

We waren uitgenodigd voor een ‘workshop kledingkast-make-over’: wat te doen met te veel in je kast en hoe orden je de boel? Oké, het is een beetje een luxeprobleem, maar we gingen toch.

Niet dat we het echt nodig hebben, zo’n workshop, maar de fotograaf heeft wel véél, en diverse kledingkasten. Dus zij was wel nieuwsgierig. De bijeenkomst werd georganiseerd door Miriam Hooijer, zij is zo iemand die je helpt opruimen en organiseren (haar bedrijf heet The Organizing Boutique). Wij verwachtten een keurig nette mevrouw, maar Miriam bleek een vrolijke spring-in-het-veld die toevallig dol is op opruimen én kleding (en schoenen en tassen). Locatie: House of Lena in Leidsche Rijn Centrum, eigenaar Babette had de deuren opgesteld voor deze workshop.

Emotionele band

“Ik ben ermee begonnen omdat ik heel vaak ’s ochtends voor mijn kledingkast stond en me afvroeg wat ik nu weer aan moest trekken. Terwijl plank voor plank vol ligt en alles klem in het rek hangt. En toch had ik de neiging om elke dag hetzelfde te kiezen: een skinny jeans, sneakers en een shirt. Toen ik op internet wat tips en tricks tegenkwam voor een opgeruimde kast, ben ik me er in gaan verdiepen. En het wérkt!”, aldus een enthousiaste Miriam. Vijftien vrouwen (blijkbaar is het een typisch vrouwenprobleem) horen haar verwachtingsvol aan. Intussen vliegen de anekdotes in het rond: “Ik hou gewoon van al mijn kleren; ik heb met alles een emotionele band”, zegt één van hen. Ze is samen met een vriendin, die vertelt dat ze al een aantal keer heeft geprobeerd mee op te ruimen, maar dat ‘werkelijk niks’ weg mag. Een andere vrouw knikt begrijpend. Zij vertelt later dat ze ook héél erg véél heeft. “En ik hou ook van shoppen….”

Alles uit de kast

Oké, luxe problemen. Maar Miriam biedt hulp. Stap 1: alles uit de kast. Dat mag ook plank voor plank als het anders te onoverzichtelijk wordt. Dan maak je drie stapels: bewaren, weg, twijfel. “Bij de spullen op de twijfelstapel kun je je een paar dingen afvragen: word ik er blij van, past het nog, zou ik het nu kopen als ik het in de winkel zie, zit het lekker, past het bij mijn leven en is het te combineren. En nog een belangrijke: moet ik er eerst voor afvallen om er weer in te passen? Vaak kan zoiets dan toch naar de wegstapel.” Miriam introduceert nog een leuk criterium: de ex-factor. “Ben ik blij dat ik dit aanheb als ik toevallig mijn ex tegenkom?” Gegrinnik alom.

Less is more

De stapel die je houdt kun je per categorie en kleur verder sorteren. “En hoeveel rode rokken of zwarte shirts heb je nodig?” De dames knikken begrijpend. Miriam geeft nog opvouw- en opbergtips, en dan is het woord aan Babette Boers, de eigenaar van House of Lena. Zij legt uit dat je met een paar basics een heel end komt. “Een mooi wit t-shirt, een t-dress, een jeans, een zwart shirt en alles is onderling te combineren.” Wat dat betreft zouden de aanwezigen heel veel weg kunnen doen. Less is more, en liever kwaliteit dan kwantiteit. Voor sommigen nog een lange weg te gaan…

Op de foto links Miriam van de Organizing Boutique en rechts Babette van House of Lena.

Reacties