Buurtgerichte teams gaan specialistische jeugdhulp verzorgen

Foto: Pixabay

Per 1 januari 2020 organiseert de gemeente Utrecht de specialistische jeugdhulp op een andere manier. Vanaf dan kunnen Utrechtse kinderen en gezinnen terecht bij buurtgerichte specialistische teams. Utrecht is hiermee de eerste grote gemeente die de specialistische jeugdhulp op deze manier organiseert.

In Utrecht wonen ongeveer 70.000 kinderen en jongeren onder de 18 jaar. De gemeente wil graag dat al deze kinderen gezond en veilig kunnen opgroeien en hun talenten ontwikkelen. De nieuwe manier van organiseren van de specialistische jeugdhulp is volgens de gemeente, dicht bij huis, op maat voor kind of gezin, eenvoudiger en overzichtelijk. Verschillende expertises zitten samen in één team in de buurt. Specialistische hulpverleners zijn dicht bij gezinnen en kinderen en kunnen hierdoor nog beter samenwerken met elkaar en met bijvoorbeeld het buurtteam, de huisarts en de school.

Voldoende professionals

De opdracht voor specialistische jeugdhulp is voorlopig gegund aan twee partijen: KOOS en Spoor030. Zowel KOOS als Spoor030 zijn samenwerkingsverbanden van aanbieders die nu ook al actief zijn in Utrecht. De beide partijen zorgen dat ze voldoende professionals hebben voor de specialistische jeugdhulpvragen in de buurt. Ook gaan zij samenwerken met vrijgevestigde praktijken in de stad.

Voortgang

Voor kinderen en gezinnen die nu al gebruik maken van specialistische jeugdhulp en voor wie deze zorg na 2019 ook belangrijk is, zijn afspraken gemaakt over de voortgang van de hulpverlening. Uitgangspunt is dat kinderen zoveel mogelijk hun eigen hulpverlener houden en ook kunnen blijven wonen waar ze nu wonen. In het najaar ontvangen deze kinderen en gezinnen hierover via hun huidige jeugdhulpaanbieder meer informatie.

Cookieinstellingen