Belastingdienst sleept 22 auto’s weg bij grote verkeerscontrole

Foto: pixabay

Bij een grote verkeerscontrole op verschillende plaatsen in Utrecht zijn onlangs meer dan 150 voertuigen en hun bestuurders gecontroleerd. Er zijn bij deze actie 22 auto’s weggesleept wegens een openstaande belastingschuld. Ook rond het Berlijnplein in Leidsche Rijn werd gecontroleerd.

Diverse afdelingen van de politie werkten bij deze controle samen met de Koninklijke Marechaussee, Douane en Belastingdienst en gemeente. Alle organisaties controleerden voor hun eigen bevoegdheden en vulden elkaar zo aan. Doel van de actie was strafbare verkeerszaken aanpakken zoals rijden onder invloed van alcohol en drugs en rijden met technische mankementen, zoals bijvoorbeeld opgevoerde brommers. Ook is gecontroleerd of auto’s gestolen waren of bijvoorbeeld ingebouwde verstopplaatsen hadden voor wapens of drugs. Dat kan weer een rol spelen in zware, ondermijnende misdaad. Daarnaast komen er bij verkeerscontroles regelmatig andere strafbare zaken aan het licht.

Belastingschuld

Er zijn in totaal 133 auto’s en 20 brommers en hun bestuurders gecontroleerd. Er zijn diverse bekeuringen voor mobiel bellen, het niet dragen van de autogordel en voor technische gebreken uitgedeeld. Twee bestuurders zijn aangehouden voor rijden onder invloed van alcohol en drie voor rijden onder invloed van drugs. Eén persoon beledigde de politie en werd daarvoor aangehouden en verzette zich toen, een andere aanhouding vond plaats vanwege valse identiteitspapieren. Elf brommers zijn ingenomen voor technisch onderzoek.
De Belastingdienst heeft 22 auto’s direct afgesleept vanwege openstaande belastingschuld en op 19 auto’s is beslag opgelegd (die worden alsnog in beslag genomen als de schuld niet betaald wordt). Er is ruim 32.000 euro aan openstaande belastingschuld ter plekke geïnd. Bij de controle kwamen ook gevallen van uitkeringsfraude aan het licht.

Andere strafbare zaken

Utrechters ergeren zich aan gevaarlijk en asociaal weggedrag. Doel van dit soort acties is strafbare verkeerszaken aan te pakken, maar bij deze controles komen regelmatig ook andere strafbare zaken aan het licht. Daardoor kunnen misdrijven worden voorkomen of opgelost en boetes of (belasting)schulden geïnd. Verkeerscontroles helpen daarmee ook bij de aanpak van zware en ondermijnende criminaliteit. De politie en gemeente voeren jaarlijks meerdere handhavingsacties uit op plekken waar ernstige verkeersklachten of ongevallen zijn.

Cookieinstellingen