Auto in de wasstraat wassen bespaart veel water

Foto: de wasstraat

Als je je auto zelf wast, gebruik je al gauw 120 liter drinkwater. In warme dagen eigenlijk verspilling van kostbaar water, vindt drinkwaterbedrijf Vitens. Vitens adviseert om je auto bij een autowasstraat te laten wassen, dat scheelt water. Maar is dat echt zo? Wij vroegen het bij De Wasstraat in De Meern.

“Als je hier één van de wasbeurten kiest, gebruik je 350 à 500 liter water, afhankelijk van het programma. Dat is natuurlijk aanzienlijk meer dan de 120 liter water die je thuis voor de deur gebruikt als je daar je auto wast”, zo steekt Hans Buys, manager van De Wasstraat De Meern, van wal. “Maar wij gebruiken geen druppel drinkwater. Wij halen water uit de grond en we hergebruiken al het water.”

Kalk en mineralen

Vitens komt er dus niet aan te pas in De Wasstraat. Het water wordt door De Wasstraat uit de grond gehaald en gezuiverd. “We halen de mineralen en kalk eruit, zodat je geen kalkplekken op je auto krijgt. Dat heet osmosewater. Het voordeel is ook dat dat water niet als druppels aan je raam kleeft”, aldus Hans Buys. “We voegen ook niks aan het water toe, we halen er alleen wat uit.”

Biologisch filtersysteem

Het water dat gebruikt wordt voor het wassen van de auto’s wordt voor 85% gerecycled. Een filtersysteem haalt al het vuil zoals zand, vogelpoep en olie uit het gebruikte water. Dit gebeurt op biologische wijze. Het vuil wordt verzameld in een put, die een paar keer per jaar wordt geleegd door een gespecialiseerd bedrijf. “En dat is ons enige afval. Al het water blijven we gebruiken, dat komt niet in het grondwater of het riool terecht.”

Wadi’s

En dat is natuurlijk wel het geval als je je auto op straat voor de deur wast. Dick van Soelen, de collega van Hans: “Ik woon in Veldhuizen, en daar heb je geen putten langs de weg. Al het water dat je daar buiten gebruikt, zakt in de grond en komt in het grondwater terecht. En dat is geen schoon water, want meestal gebruik je wel een schoonmaakmiddel dat met het water mee de grond in zakt. En in veel wijken in Leidsche Rijn heb je wadi’s waar het vieze water in terechtkomt. Dus het líjkt wel of wij hier bij De Wasstraat veel water gebruiken, maar eigenlijk is dat niet zo.”

 

 

 

 

 

Cookieinstellingen