Het Berlijnplein gaat de concurrentie aan met de binnenstad

Foto: MB

Het Berlijnplein – tegenover de rode bioscoop – moet het culturele hart van Leidsche Rijn worden. Het plein en het aanbod moeten zo aantrekkelijk worden dat er bezoekers uit heel het land op af komen.

Het project heet ‘De toekomst van de stad’, en werd vanmiddag door wethouder Anke Klein op het Berlijnplein gepresenteerd. “Het is een thema dat de komende jaren mensen bezig zal houden. Hier in Utrecht maar ook daarbuiten. Het gaat over duurzaamheid zoals circulair bouwen en over hoe we de lucht schoonhouden, maar er zit ook een sociaal aspect aan. Hoe zorgen we er bijvoorbeeld voor dat we met zijn allen samenleven op een fijne manier.”
Het eerste nieuwe gebouw op het Berlijnplein wordt dit jaar nog gebouwd tussen de horecagelegenheid van RAUM en de Vrijstaat. Hierin komt DePlaatsmaker die werkruimtes aanbiedt aan kunstenaars, creatieve ondernemers en culturele instellingen. De aankomende jaren verrijzen er steeds meer gebouwen op het terrein en bij de bouw wordt rekening gehouden met veranderende behoeftes.

Exposties en festivals

Het nieuwe kunst- en cultuurgebied is voor een brede doelgroep: kunst- en cultuurliefhebbers uit Utrecht, maar ook van ver daarbuiten. Er zijn exposities, kleine festivals, debatten, filmavonden, workshops et cetera. Maar het is ook een plek om doorheen te wandelen en tijd door te brengen. Samen met de culturele voorzieningen Pathé, de Vrijstaat en boerderij Rood Noot vormt het Berlijnplein de ‘cultuuras’ van Leidsche Rijn Centrum. De huisvesting van De Vrijstaat wordt permanent.

Alternatief voor het centrum

“Het is de bedoeling dat de gebouwen aangepast kunnen worden zodat een pand iedere keer weer goed aansluit bij de gebruiker ervan. Er zijn een hoop nieuwe ontwikkelingen gaande. Het zou mij daarom niet verbazen als er over bijvoorbeeld vijf jaar partijen zijn met wensen die we nu nog niet kunnen uittekenen”, aldus wethouder Klein. Het gebied wordt volgens de wethouder uniek. Het moet een alternatief gaan bieden voor het centrum van de stad, maar voordat het zover is moet het nog wel iets meer bekendheid krijgen. Dat wordt onder andere gedaan door middel van de grootste muurschildering van Utrecht die momenteel op het Berlijnplein door de Berlijnse kunstenaar Sukar Uno wordt gemaakt. De schildering wordt na de zomer afgemaakt door de Utrechtse Leon Keer.

Meedenken

Omwonenden en bezoekers worden uitgedaagd om mee te denken over wat er mogelijk is in het gebied. Zowel qua programma’s maar ook over hoe het gebied eruit moet komen te zien. Het gebied wordt uiteindelijk een mix van gebouwen en buitenruimtes met veel groen. De circulaire ambitie is hoog: gebouwen moeten ook weer kunnen aangepast als dat nodig is en materiaal wordt daarbij hergebruikt.

Meer informatie over Berlijnplein en het programma voor de komende maanden is te vinden op www.berlijnpleinutrecht.nl

Cookieinstellingen