Hij is er weer: de eikenprocessierups

Foto: MB

Jeuk en last van de ogen en luchtwegen. Dat kunnen klachten zijn die veroorzaakt worden door de eikenprocessierups. In deze periode van het jaar zitten ze volop in eikenbomen in onze regio en door de rest van het land. Veel mensen hebben er last van.

De eikenprocessierups is de larve van een nachtvlinder. Het is een behaarde rups die in de zomermaanden in bijna heel Nederland op eikenbomen voorkomt. De rupsen gaan groepsgewijs (in processie) op zoek naar voedsel in eikenbladen. Tot en met september kunnen de rupsen of de resten van nesten voor overlast zorgen. De rups draagt brandharen bij zich, die gemakkelijk in de huid, ogen en luchtwegen dringen, waar ze gezondheidsklachten kunnen veroorzaken. Klachten die kunnen ontstaan zijn bijvoorbeeld jeuk, huiduitslag en irritatie aan ogen of luchtwegen.

Zestig graden wassen

Wanneer je in contact geweest bent met de rups en klachten hebt is het belangrijk om te voorkomen dat de brandharen zich verder verspreiden. Dit kun je doen door je huid met plakband te strippen en daarna huid en ogen met lauw water af te spoelen. De brandharen zijn niet gemakkelijk uit kleding te kloppen, daarom kun je deze het beste wassen op zestig graden. Meestal verdwijnen de klachten binnen enkele dagen tot 2 weken vanzelf.
Ook honden en katten kunnen veel last hebben van de brandharen van de rups. Goed afspoelen – vooral ogen en bek – wil helpen.

Gif

De gemeente Utrecht probeert de eikenprocessierups te bestrijden, maar het is een beetje dweilen met de kraan open omdat het er zo veel zijn. De beesten kunnen bestreden worden met XenTari, dat een bacterie bevat die een gif afscheidt. Dit gif tast het darmkanaal van de rups aan. XenTari is wel nadelig voor oppervlaktewater, dus bomen die daar bij in de buurt staan, worden met een ander middel behandeld, namelijk met nematoden. Dat zijn kleine wormpjes – aaltjes – die in de rups kruipen en daar de boel dusdanig aantasten dat de rups overlijdt. Beide middelen zijn goedgekeurd voor de biologische landbouw en mogen daarom ook bij openbaar groen worden gebruikt.

Stofzuiger

Een andere manier is het wegzuigen van nesten met een enorme stofzuiger. Dat kost veel tijd, en er blijven altijd wel een paar brandharen achter. Als je zelf eigenaar bent van een eik waar de rupsen in zitten, ben je zelf verantwoordelijk voor de bestrijding ervan. Da’s best een klus, dus geadviseerd wordt om daar een gespecialiseerd bedrijf voor in te huren. Hoewel die het nu wel druk hebben, in deze tijd van het jaar.

 

 

 

Cookieinstellingen