Geboortezorg St. Antonius geconcentreerd in Leidsche Rijn

Foto: pixabay

Sinds mei vorig jaar heeft het St. Antonius Ziekenhuis bevallingen geconcentreerd op de locatie in Leidsche Rijn. Nu heeft het ziekenhuis definitief besloten dat de locatie in Nieuwegein geen geboortezorg meer gaat geven.

Belangrijkste reden voor deze maatregel was om veilige geboortezorg te kunnen blijven waarborgen, ondanks het personeelstekort. Sindsdien is hard gewerkt aan het werven, opleiden én behouden van gespecialiseerd verpleegkundigen. Ook is onderzocht of het mogelijk en wenselijk is om locatie Nieuwegein weer opnieuw als bevallingslocatie in gebruik te nemen. Nu de meeste plussen en minnen in kaart zijn gebracht, heeft het ziekenhuis een voorgenomen besluit genomen om locatie Nieuwegein niet meer als bevallingslocatie te heropenen. In plaats daarvan wil het St. Antonius ernaartoe werken om medio 2020 alle acute geboortezorg definitief in Leidsche Rijn te concentreren.

Personeel

De inspanningen op het gebied van werven en opleiden van medewerkers, werpen langzaam maar zeker vruchten af. St. Antonius Geboortezorg heeft het afgelopen jaar maar liefst 25 nieuwe medewerkers aangenomen. Die worden op dit moment opgeleid naar het juiste gespecialiseerde niveau. Los van logistieke efficiëntievoordelen, heeft het personeel in het afgelopen jaar ook voordelen ervaren van het met elkaar op één locatie werken in plaats van verdeeld over twee locaties. Opleiden, begeleiden en inwerken gaat gemakkelijker en er is meer teamgevoel waardoor samenwerking soepeler verloopt. Al met al leiden deze voordelen van concentratie op één locatie tot betere en veiligere kwaliteit van geboortezorg.

Gezinsgerichte zorg

Met de opening van het geboortecentrum van het St. Antonius in Leidsche Rijn, is gestart met het concept van gezinsgerichte zorg (Family Centered Care). Dit houdt in dat het hele gezin centraal staat bij geboortezorg en moeder en kind altijd bij elkaar blijven, ook als moeder of kind ziek is. De ervaringen van patiënten zijn positief, waardoor het St. Antonius dit graag aan ál haar bevallende gezinnen wil aanbieden en dus volledig wil overgaan op deze manier van geboortezorg. De locatie in Leidsche Rijn biedt daarvoor meer mogelijkheden tegen minder investeringen, dan locatie Nieuwegein.

Zorgvraag in de regio

Samen met de ketenpartners in de regio, heeft het St. Antonius gekeken naar de ontwikkeling van de zorgvraag op gebied van geboortezorg. Die blijkt minder hard te groeien dan verwacht. Bovendien leert de ervaring van afgelopen jaar dat op één locatie veel meer bevallingen begeleid zijn, dan vooraf was ingeschat. Ingeschat was ongeveer 2000. In werkelijkheid waren dat er in Leidsche Rijn zo’n 3300. Mede hierdoor verwacht het St. Antonius het aantal bevallingen in de regio, samen met de andere regionale zorgverleners, op te kunnen vangen vanuit één locatie. Wel worden daartoe dit jaar in Leidsche Rijn nog acht kraamsuites heringericht naar verlossuites, waardoor acht extra plaatsen ontstaan waar vrouwen kunnen bevallen én kort kunnen verblijven na de bevalling.

'

Reacties

article
20953
Geboortezorg St. Antonius geconcentreerd in Leidsche Rijn
Sinds mei vorig jaar heeft het St. Antonius Ziekenhuis bevallingen geconcentreerd op de locatie in
https://leidsche-rijn.nieuws.nl/2019/06/13/geboortezorg-st-antonius-geconcentreerd-in-leidsche-rijn/
2019-06-13T13:15:51+01:00
https://cdn.nieuws.nl/media/sites/417/2018/11/20175524/baby1.jpg
Geboortezorg St. Antonius
Algemeen, Geen categorie