Noodweer blies overkapping van de kersenbomen in Vleuten

Foto: A Plomp

Het noodweer van deze week zorgt bij fruittelers altijd voor stress. Ook bij Han en Anne-Lies Plomp van Landwinkel De Groene Ham aan de Parkweg in Vleuten. In hun fruitboomgaard vlogen de overkappingen deze van de kersenbomen.

“De wind kwam eronder en blies de plastic overkapping zo weg”, vertelt Anne-Lies. “Het was ’s nachts tijdens het onweer; we zagen het vanuit ons huis gebeuren. We zijn niet direct naar buiten gegaan, want je kunt toch niets doen. Bovendien is het gevaarlijk met die bliksem. De volgende dag zijn we de schade gaan bekijken. Het is een wonder dat het plastic niet is gescheurd; we kunnen het nu weer terugplaatsen. Als het kapot was, hadden we nieuw plastic moeten bestellen, en hadden de vogels intussen vrij spel. En dan gaat het snel hoor! Als je eenmaal merels in je boomgaard hebt, kun je je oogst wel vergeten. Die pikken in de kersen en eten ze niet eens helemaal op. Maar je kersen zijn dan wel onverkoopbaar.” Ze voegt eraan toe dat het wel lijkt of de vogels elkaar roepen; binnen de kortste keren zit de boomgaard vol met merels of kraaien.

Spannend

Anne-Lies vertelt dat het begin juni altijd spannend is, wat het weer betreft. “Dan kunnen de temperaturen flink oplopen en daarna koelt het af. Dan is de kans groot dat het gaat onweren. Dat is altijd zo begin juni. Later in de maand is die kans veel kleiner. Dus ja, voor fruittelers zijn dit spannende tijden. Want wat denk je dat een flinke hagelbui met appels en peren doet? Die komen in deze tijd van het jaar ook voor. Maar ja, dat is de natuur, je kunt er niets tegen doen.”

Eerste pluk

De eerste pluk is net geweest, deze week, dus de eerste kersen liggen nu in de winkel. Anne-Lies lacht: “Dat is sowieso een drukke tijd, de pluktijd, en dan komt die storm er nog even bij!”¬†Intussen zijn Anne-Lies en Han – met veel hulp van anderen – druk bezig het plastic weer over de bomen te spannen. Met hoogwerkers kunnen ze er goed bij en met klemmen wordt alles weer vastgezet. Klaar voor de volgende storm, die alweer in aantocht is…

 

Reacties