Jonge torenvalkjes bij De Haarse Gaard

Foto: De Haarse Gaard

De torenvalken in de boomgaard van De Haarse Gaard in Haarzuilens hebben maar liefst vijf jongen gekregen. Ze zijn inmiddels geringd.

Vijf jongen is veel voor een torenvalkenstel, meestal krijgen ze er drie of vier. De valkjes bij De Haarse Gaard zijn geringd door Natuurmonumenten. Ringen van roofvogels wordt gedaan om inzicht in hun leven in Europa te krijgen en om de stand van deze vogels bij te houden. Als het slecht gaat met de natuur, is dat aan de populatie roofvogels te merken.

Muizeneters

Bij De Haarse Gaard zijn speciale broedkasten voor torenvalken geplaatst, in de hoop dat er torenvalken een nestje in zouden bouwen. Van nature bouwen deze vogels niet zelf een nest maar zoeken een handige plek. Die in de boomgaard bij De Haarse Gaard werd dus goedgekeurd en er werden eieren in gelegd en uitgebroed. “De torenvalk is een van de natuurlijke vijanden die we inzetten. Zij eten graag muisjes. En zo slaan we twee vliegen in één klap; de torenvalk heeft voedsel en onze bomen blijven beschermd tegen het aanvreten door muizen”, aldus Paulien Okkerman van De Haarse Gaard. “Bij deze jonge torenvalken zie je het uiteindelijke verenkleed al tevoorschijn komen. Het duurt niet lang meer tot ze uitvliegen.”

Reacties