Utrecht wil maximumsnelheid op omliggende snelwegen omlaag

Foto: MB

De gemeente Utrecht gaat de rijksoverheid verzoeken om de maximumsnelheid op de omliggende snelwegen te verlagen. Dat is niet alleen om de luchtkwaliteit te verbeteren, maar ook om de geluidsoverlast te verminderen.

Het verzoek aan het rijk is onderdeel van het zogenoemde Actieplan Geluid van de gemeente Utrecht. Alle gemeentes moeten zo’n actieplan één keer in de vijf jaar opstellen. In het Actieplan Geluid staan allerlei maatregelen die de overlast van geluid moeten reduceren.

Rijksoverheid

De snelwegen rondom Utrecht zijn van de rijksoverheid, de stad heeft hier dus niks over te zeggen. De gemeente zegt dan ook dat ze de maximumsnelheid op deze ringwegen als een gegeven moet beschouwen. Tegelijkertijd wordt gezegd dat het verlagen van de maximumsnelheid kan bijdragen aan het verminderen van geluidsoverlast en het verbeteren van de luchtkwaliteit. “We praten met het rijk over het Schone Luchtakkoord en daar zullen we een mogelijke snelheidsverlaging op de snelwegen rond Utrecht als onderwerp inbrengen”, aldus de gemeente Utrecht.

Geluidsoverlast in hoogbouw

Daarnaast wil de gemeente Utrecht in kaart brengen hoe geluidsoverlast in hoogbouw wordt ervaren. In de Utrecht Monitor staat dat de ervaren geluidsoverlast bij bewoners in hoogbouw significant hoger is dan in laagbouw. Utrecht wil gaan verkennen of de (berekende) geluidsoverlast op hogere woonlagen een ander beeld geeft dan in het Actieplan Geluid staat.

(bron: DUIC)

Cookieinstellingen