Waar broeden gierzwaluwen in Leidsche Rijn?

Foto: Y. Hoebeke

Gierzwaluwen broeden graag onder dakpannen, dakranden en dakgoten. De beschermde gierzwaluw vindt echter steeds lastiger een fijne broedplek omdat veel gebouwen te ‘strak’ zijn. Utrecht Natuurlijk wil de broedplaatsen in kaart brengen. Daar zijn vrijwilligers voor nodig.

Als we weten waar ze broeden, kunnen deze plekken beschermd worden. Gierzwaluwen zijn nuttige vogels en brengen geen schade toe aan gebouwen.

Kwetsbaar

In deze periode – mei en juni – broeden ze hun nestjes uit en tot begin augustus voeden ze hun jongen; dan zijn ze het meest kwetsbaar. Als hun eitjes uitgekomen zijn, zijn de vogels overdag op jacht; in de vroege avond keren ze weer terug. Rond de schemering vliegen de gierzwaluwen laag door de straat: ‘gieren’. Soms zie je ze daadwerkelijk tussen dakpannen of onder een dakgoot kruipen. De kans is groot dat daar hun nestje zit.

Nestkastjes

Nestplaatsen kunnen verloren gaan bij verbouwingen, bijvoorbeeld aan het dak. Daarom kun je werkzaamheden aan je dak het beste buiten het broedseizoen uitvoeren als je vermoedt dat er zich gierzwaluwen hebben genesteld. Vervangende nestkastjes willen helpen; daarin broeden ze ook graag.

Broedplekken in kaart brengen

Voor Leidsche Rijn, Vleuten en De Meern is Utrecht Natuurlijk op zoek naar vrijwilligers die de broedplekken mee in kaart wil brengen. Als vrijwilliger ga je tussen 15 juni en 15 juli op drie avonden met mooi weer in kleine groepjes op zoek naar deze broedplekken. Per avond ben je ongeveer 1,5 uur kwijt. Je kunt een voorkeur voor een wijk opgeven. Ervaring is niet nodig. Donderdag 6 juni van 19.30 – 21.30 uur is er een startavond over het project.

Weet je een broedplaats?

Mocht je geen vrijwilliger willen worden, maar wel een broedplaats weten, dan kun je deze ook melden op waarneming.nl of telmee.nl. Mail voor meer informatie of aanmelden naar jessica.van.essen@utrechtnatuurlijk.nl

Cookieinstellingen