Jongeren zijn een fijne hangplek rijker

Foto: Ronald Correljé

Naast Leidsche Rijn Centrum is gisteren ’teen spot’ geopend. Een plek voor jongeren waar ze kunnen skaten, andere sporten kunnen beoefenen en kunnen hangen. Er is gratis wifi.

Wijkwethouder Victor Everhardt kwam de plek gisteren officieel openen, terwijl jongeren op en neer suisden over de skatebaan, begeleid door harde muziek. Teen spot is in nauw overleg met jongeren tot stand gekomen. Leerlingen van het Leidsche Rijn College, het Islamitisch centrum en basisschool De Boomgaard dachten mee over de invulling van die kale plek daar in Leidsche Rijn, ingeklemd tussen RAUM, het busstation en het winkelcentrum.

Tijdelijk

Teenspot is weliswaar tijdelijk, want uiteindelijk wordt ook daar gebouwd, maar het is goed een lege plek te benutten, zo vondt wethouder Victor Everhardt. “Jongeren kunnen elkaar hier ontmoeten, en zo krijgt deze plek betekenis. Het idee is dat dit hier zeker twee jaar blijft, voordat er een andere invulling aan deze locatie wordt gegeven. Misschien is het een idee dat we ‘m dan verplaatsen naar Park Leeuwesteyn, hiernaast”, zo dacht hij mee.

Muurschildering

Binnenkort kunnen jongeren ook op een andere manier hun creativiteit kwijt bij de teen spot, want de Stadsbaantunnel ligt er pal naast, en heeft nu nog een grote, kale, betonnen wand van 500 vierkante meter. “Hier verschijnt een enorm kunstwerk”, vertelt Rinke Vreeke van RAUM. “Hier moet de grootste muurschildering van Utrecht komen. De onderwerpen die street artists gaan schilderen worden door jongeren bedacht. We gaan woorden verzamelen die horen bij identiteit en de toekomst. Dat wordt een gedicht, dat wordt verwerkt in street art.” Uiteraard is er ook gelegenheid voor graffitiworkshops.

Cookieinstellingen