“Mijn huis is een paar ton minder waard”

Foto: MB

Er was nog nooit zoveel politie en handhaving op de been vanmiddag en vanavond in De Meern. De informatiemiddag/avond over de beoogde asielzoekersopvanglocatie vindt plaats in het Vereenigingsgebouw aan de Zandweg.

Je kunt alleen naar binnen als je je van te voren hebt opgegeven. Binnen staan tafels met medewerkers van het Centraal Orgaan Asielzoekersopvang, de wethouder, een tafel met wijkagenten waar je kunt praten over veiligheid, een tafel met medewerkers van de gemeente, een plek waar je ideeën en suggesties kwijt kunt, et cetera. Geleerd van voorgaande bijeenkomsten over windmolens en de tippelzone is dit een wat relaxtere opzet. En er loopt veel security rond, samen met een flink aantal agenten.

Huis paar ton minder waard

Wij schuiven aan bij wethouder Maarten Van Ooijen, die tussen twee buurtbewoners in zit. Eén van hen is de directe buurman van het pand aan de Meentweg dat is aangekocht door het COA, huisarts Erik Mees. Het COA wil twintig minderjarige asielzoekers in die villa – die eerst nog verbouwd moet worden – huisvesten. Huisarts Erik Mees is op z’n zachtst gezegd niet blij: “Al zet je er twintig Nederlandse jongeren neer, dat maakt niet uit. Dat geeft overlast, twintig jongeren bij elkaar. Ik ben met het COA in gesprek en zou graag willen dat ze besluiten er minder jongeren in te vestigen. In eerste instantie hoorde ik zes tot acht kinderen. Dat vond ik prima, maar twintig pubers…. Zeker met het park er tegenover waar wordt gedeald. Ik weet nu al dat het uit de hand loopt.” Hij vertelt dat hij en zijn vrouw over een jaar of vijf kleiner wilden gaan wonen, maar die plannen kunnen ze nu wel vergeten, vermoedt hij. “Mijn huis is sowieso een paar ton minder waard. Ook al is er straks géén overlast.”

Twintig is te veel

Ook Sander Dilweg schuift aan. Hij woont een paar deuren verderop op de Meentweg en vindt twintig jongeren ook te veel. Wethouder Maarten van Ooijen legt uit dat het beleid van grootschalige opvang van asielzoekers eerder naar vijftig personen is gegaan, en dat nu kleinschalige opvang twintig mensen omvat. “Het COA heeft het pand aangekocht, in overleg met de gemeente. Als we er nog minder mensen in huisvesten, weegt dat niet op tegen de kosten.” Desalniettemin hopen de buurtbewoners dat het er toch minder worden. Zij vrezen overlast.
Hoe gaat de gemeente om met eventuele overlast, is ook een vraag die leeft. Wethouder Maarten van Ooijen: “Wat heel belangrijk is, is dat we snel kunnen schakelen. De lijnen moeten kort zijn zodat er snel maatregelen genomen kunnen worden als er overlast is. Laten we hopen dat dat niet het geval is, maar we moeten goede afspraken maken met alle betrokkenen zodat helder is hoe er gehandeld wordt.”

Surrogaat-ouders

Ook het Nidos is aanwezig. Het Nidos is de instantie die de minderjarige asielzoekers helpt met allerlei praktische zaken als ze in Nederland zijn. Zij zijn bijvoorbeeld contactpersoon voor de school en voor juridische zaken omtrent de asielaanvraag. “Veel jongeren hebben vaak veel achter de rug als ze hier komen, ze zijn dan vooral moe. Wij van het Nidos vangen ze dan op als een soort surrogaat-ouders”, aldus een woordvoerder van het Nidos. Zij vertelt dat de meeste minderjarige asielzoekers die zich melden uit Eritrea komen, uit Afghanistan en Syrië, en dat er inderdaad ook af en toe jongeren tussen zitten die uit veilige landen uit Noord-Afrika komen. “Maar tegenwoordig gaat de procedure veel sneller dan voorheen, wanneer jongeren uit veilige landen komen. Die zijn snel weer weg.”

Wanneer

Het is nog niet duidelijk wanneer er daadwerkelijk jongeren in de villa aan de Meentweg komen te wonen. Wethouder Maarten van Ooijen verwacht dat het COA net voor of na de zomervakantie de benodigde vergunningen zal aanvragen, en dan moet er nog verbouwd worden. “Met kerst woont er nog niemand”, zegt hij. Hij voegt eraan toe dat de gemeente een klankbordgroep wil oprichten van buurtbewoners, zodat iedereen weet wanneer welke beslissingen genomen worden.

Cookieinstellingen