Team van dierenarts Mark gaat in Portugal honden castreren

Foto: Mark

Volgende week vertrekt er weer een team van Dierenarts Mark naar Portugal om honden te castreren. Dat doet dierenarts Mark Huis in ’t Veld elk jaar. Hij ziet het als zijn maatschappelijke verantwoordelijkheid.

“Via via ben ik met een dierenasiel in Castro Marim in contact gekomen. Dat ligt bij de Algave in Zuid-Portugal. Dit jaar gaan we er weer heen met een team van onze praktijk: honden castreren. En dat niet alleen, we zorgen ook voor de inentingen, ontvlooien en ontwormen de honden en geven ze een anti-tekenbehandeling. Dat maakt herplaatsing van die beesten een stuk gemakkelijker.” Katten proberen ze overigens ook te casteren/steriliseren, maar die zijn moeilijker te vangen voor de ingreep.

Bedelen bij leveranciers

Mark is lang bezig met de voorbereidingen van zijn bezoek aan Portugal, want alle medicatie en operatiemateriaal neemt het team zelf mee. Dat ‘bedelt’ hij grotendeels bij elkaar bij leveranciers, die altijd wel spullen hebben die bijna over de datum zijn maar nog prima te gebruiken. Het asiel waar team Mark naartoe gaat biedt onderdak aan 160 à 170 honden. Veel van hen zijn ‘gevonden’, een deel is gedumpt. “De vrijwilligers die er werken kennen alle honden van naam en het is er schoon. Ik ben ook wel eens naar een asiel in Spanje geweest, maar daar moest je over de stront heen stappen. In Castro Marim is het beter georganiseerd.” De vrijwilligers krijgen van Mark en zijn team uitleg hoe ze de honden zelf kunnen vaccineren en ze laten materiaal achter voor de rest van het jaar.

Tientallen honden en katten

Van 7 t/m 13 mei is het team van de dierenartspraktijk in Vleuterweide in het Portugese Castro Marim. Om het zwerfdierenprobleem daar onder controle te houden is geboortebeperking de enige optie. In 2016 en 2017 heeft het team 82 honden en 28 katten gecastreerd/gesteriliseerd, en in 2018 zijn 150 honden gevaccineerd, ontvlooid, gechipt en ontwormd. 51 honden en 28 katten werden gecastreerd/gesteriliseerd.

Pup Quiz

Mark en zijn team reizen op eigen kosten, en alle spullen scharrelen ze ook zelf bij elkaar. Giften zijn welkom: https://www.markdierenarts.nl/gift/. Leuk evenementje dat in dit kader wordt georganiseerd: een ‘Pup Quiz’! Gewoon op de praktijk, met een biertje en een balletje. Inschrijfgeld is tien euro, dat natuurlijk naar het asieldierenproject gaat. Wanneer? Woensdagavond 1 mei! Opgeven kan met een team van drie à vier personen via [email protected]!

Reacties

0