“U negeert de mening van omwonenden”

Foto: Clarita Rijnsent

Gisteravond verzamelden zich ruim vierhonderd omwonenden en initiatiefnemers in een zaaltje van La Place langs de A12. Wethouder Lot van Hooijdonk kwam het voorstel voor windmolens en zonnepanelen in Rijnenburg toelichten.

Zij stuitte op een muur van onbegrip. De aanwezige bewoners staken niet onder stoelen of banken dat zij zich ernstig zorgen maken over de komst van windmolens. Vooral geluidsoverlast vrezen ze. Lot van Hooijdonk bleef de aanwezigen verzekeren dat er gekozen wordt voor de stilste windmolens die er zijn en dat de afstand tot de woonwijken minimaal 800 meter is; wettelijk voorgeschreven is 500 meter. “Dus de bewoners aan de andere kant van de A12 zullen nauwelijks hinder ondervinden; de snelweg overstemt dat geluid”, zei ze. “En de bewoners aan deze kant van de snelweg dan?” vroeg een aanwezige, maar haar vraag werd niet gehoord door de wethouder. Zij vertelde later dat zij in Rijerscop woont, het gebied langs de A12 aan de kant van de La Place en de Starbucks. Daar staan boerderijen en andere woningen, die in hun achtertuin windmolens vrezen. Als ludieke actie hebben zij hun huizen zogenaamd te koop gezet: in alle tuinen daar staan borden ‘Te Koop ivm windmolens’. De makelaar heet Lot’je Getikt… Lot van Hooijdonk: “Zij kunnen planschade melden. Daar zullen wij proactief mee omgaan en zorgen voor een bewonersregeling.”

Boegeroep en gejoel

De wethouder erkende tijdens de bijeenkomst dat zij weet dat windmolens niet erg populair zijn als ze in de buurt komen te staan. “Maar toch denk ik dat wij een verantwoord voorstel hebben neergelegd. Wij hebben de ruimte aangegeven waarbinnen ontwikkelaars een voorstel kunnen doen, en daar moet de gemeenteraad dan over beslissen.” Van Hooijdonk kon rekenen op boegeroep en gejoel uit de zaal, maar ze ging onverstoorbaar door met het beantwoorden van vragen. Veel vragen gingen over het geluid van windmolens, en de wethouder kreeg het verwijt dat laagfrequent geluid consequent niet in beeld wordt gebracht. “Geluid is een ingewikkeld en lastig dossier”, antwoordde zij. “Specialisten van DGMR hebben berekeningen gedaan. Maar het is lastig iets te meten dat er nog niet is.”

Bedrogen

Ook de actiegroep ‘Buren van Rijnenburg en Reijerscop’ kreeg het woord. Deze groep – die ruim 2000 omwonenden vertegenwoordigt – verwijt de wethouder dat ze feiten over het geluid verzwijgt en een kokervisie heeft. Pieter van Veenen van de actiegroep: “U blokkeert de toekomst van Rijnenburg, waar plaats is voor 10.000 woningen. De datum voor woningbouw heeft u inmiddels verschoven naar 2036 en de windturbines staan er tot 2043. Keer terug op uw schreden: kies voor zonne-energie! Beter ten halve gekeerd dan ten hele gedwaald. 15.000 mensen worden straks getroffen door geluid, slagschaduw en ’s nachts rode lampjes. U negeert de mening van omwonenden. Bewoners voelen zich door u bedrogen!” Pieter van Veenen kon rekenen op veel bijval uit de zaal.

Plannen tegenhouden

Op de vraag of omwonenden die de komst van windmolens vrezen de plannen nog kunnen tegenhouden, antwoordde de wethouder dat de gemeenteraad daarover beslist. Overigens is het plan om het gebied Rijnenburg en Reijerscop om te vormen tot energielandschap afkomstig van de gemeenteraad: in 2016 kwam de toenmalige gemeenteraad met het verzoek een plan te ontwikkelen voor een energielandschap.

Het merendeel van de aanwezigen verliet met een ontevreden gevoel de zaal. “De windmolens komen er toch, het maakt niet uit wat wij ervan vinden”, zei één van hen. En dat gevoel hadden meer omwonenden; zij constateerden dat er geen sprake was van een gesprek, maar van een toelichting op het voorstel, “dat er toch wel komt”.

Cookieinstellingen