Kuikentjes in dienstencentrum De Roef

Foto: De Roef

Een jaarlijks terugkerend festijn is het: de kuikentjes die uit hun ei kruipen in dienstencentrum De Roef in De Meern.

Elk jaar staat er een paar weken voor Pasen een broedmachine in De Roef te broeden. De eieren komen van Dirk de Jong, een kippenfokker uit IJsselstein en lid van de kippenrasvereniging. “Nee, het zijn niet zomaar eitjes”, lacht Ineke Schols, beheerder van dienstencentrum De Roef. “Wij hebben eieren van echte raskippen. Dit jaar hadden we vier rassen: Brahma, Limousin, Marans en Combattant du Nord. Die Brahma-eitjes zijn niet uitgekomen, de andere wel.”

Broedmachine

Een kippenei moet drie weken bebroed worden. Ineke: “De broedmachine is van mijn broer, die lenen we elk jaar. Dit jaar hebben we hem op 25 maart geïnstalleerd met de eitjes uit IJsselstein, en op 15 april werden de kuikens geboren. De spanning wordt dan wel een beetje opgebouwd hier, want we zitten drie weken tegen een witte doos met een raampje aan te kijken. Tegen de tijd dat de eieren uitkomen, is het dringen geblazen voor dat kleine ruitje.”

Niet oppakken

Als de kuikens eenmaal uitgekomen zijn, blijven ze nog een paar weken in De Roef. Ze mogen niet opgepakt worden – de kans bestaat immers dat ze fijngeknepen worden. “Dat moeten we niet hebben, want we moeten de kuikens weer teruggeven aan de kippenfokker. Die verspreidt ze dan weer onder kinderboerderijen en dierenweides. Het zijn dus geen kippen voor consumptie.”

De Roef is een centrum dat tal van activiteiten voor senioren aanbiedt. De meeste activiteiten worden door de senioren zelf georganiseerd: bridgen, biljarten, handwerken, schilderen; er gebeurt van alles. En elk jaar voor Pasen zijn er dus kuikentjes te bewonderen. Je kunt nog even gaan kijken. Meer info: www.deroefdemeern.nl.

 

 

Cookieinstellingen