Op zoek naar de Pinksterbloemen in Leidsche Rijn

Foto: wikipedia

Pinksterbloemen groeien en bloeien in vochtige grond. Ze zijn de waardplant voor een schattig vlindertje, het Oranjetipje. Aanstaande zaterdag 13 april zijn er twee fietsexcursies, op zoek naar de pinksterbloem in de wijk, en misschien kom je de vlinder ook wel tegen.

Het Oranjetipje legt eitjes in de bloemkroon van de pinksterbloem. Als ze uitkomen eten de rupsen van de rijpende zaden. Daarna verpopt de rups zich op of in de grond. In het volgend voorjaar, als de pinksterbloemen weer in bloei staan, komt de pop uit en fladdert de vlinder weer rond. Om Oranjetipjes te krijgen is het belangrijk dat pinksterbloemen pas worden gemaaid als de zaden goed rijp zijn en de vlinder zich is gaan verpoppen. Anders heeft de rups niets te eten.

Er bloeit véél

Daarnaast bloeit er nu veel meer. Afgelopen zomer is het erg droog geweest, het gras in veel gemeentelijke gazons raakte verschroeid. Allerlei bloeiende planten hebben hun kans gepakt: er bloeit nu véél in die gazons. Wat bloeit er eigenlijk en wat betekent dat voor bijen en hommels?  We kijken ernaar tijdens de excursie, je zult veel opsteken van planten in jouw buurt.
Fiets je ook mee? Natuurplatform Leidsche Rijn organiseert de fietsexcursies. De groepen vertrekken zaterdag 13 april om 10 uur en om 14 uur vanaf Station Terwijde. Kinderen zijn van harte welkom op de excursie, als ze goed met een groep mee kunnen fietsen. De excursies duren tot uiterlijk 12:30 en 16:30. Opgave is gewenst.

Tip: heb je een verrekijker, neem die dan mee. Met een groep zie je meer dan alleen, wie weet wat je allemaal tegenkomt onderweg!

Cookieinstellingen