Watersportbaan Rijnenburg?

Foto: Wikipedia

De drie Utrechtse roeiverenigingen streven al jaren naar een goede roeibaan in de omgeving van Utrecht. Ze hebben hun oog laten vallen op Rijnenburg. U weet wel, dat gebied langs de A12 waar wellicht windmolens en/of zonnevelden komen.

En als het aan de roeiverenigingen ligt – en aan de Stichting Watersportbaan Midden-Nederland – dus roeiwater. Nu wordt er geroeid op het Merwedekanaal, maar daar worden de roeiers steeds verder verdrukt. En uit een eerder
haalbaarheidsonderzoek (in 2004 uitgevoerd door Grontmij) bleek dat Rijnenburg een bijzonder geschikte locatie is.

Waterbuffer

In polder Rijnenburg kan volgens de roeiverenigingen nog steeds sprake zijn energiewinning door gebruik te maken van de temperatuursverschillen in het water. Zo kan warmte of koude worden gewonnen. Ook de stroming kan worden gebruikt om energie te winnen. Een roeibaan kan ook worden gebruikt als energieopslag, zo stellen de roeiverenigingen. Een roeibaan heeft verder als voordelen dat hij kan fungeren als waterbuffer om in regenperiodes ‘natte voeten’ te voorkomen en bij schaarste water beschikbaar te hebben. Mogelijk kan de roeibaan onderdeel vormen van de ‘Klimaatbestendige Water Aanvoer’, waarbij in droge tijden water aangevoerd wordt naar het westen van Nederland. Een roeibaan is tevens een mooi onderdeel van een recreatiegebied waar ook andere sporten gedaan kunnen worden.

4,5 kilometer

Voor het roeien is een waterbak nodig van minimaal 2200 meter lang, liefst 100 meter breed. Gelet op het feit dat de primaire trainingsfaciliteit – het Merwedekanaal in de stad Utrecht – steeds meer onder druk komt te staan, wordt er inmiddels gestreefd naar een roeibaan die veel langer is, liefst meer dan 4,5 kilometer+, met een minimum breedte van 60 meter.

Energie bufferen

De baan in Rijnenburg kan parallel aan de A12 en met een flauwe bocht langs de A2 doorlopen tot en met de Hollandse IJssel en/of de Nedereindse plas. Daarbij kan ook worden gedacht aan twee verschillende bassins, één langs de A12 waarop wedstrijden gehouden kunnen worden. En één langse A2 die enkel dient als trainingsfaciliteit. Een waterpeilniveauverschil tussen beide bassins kan worden benut om energie te bufferen.

Pleiten voor onderzoek

Het is een goede zaak dat de mogelijkheden van een multifunctionele roeibaan worden meegenomen in een onderzoek naar het energielandschap Rijnenburg, zo stellen de roeiverenigingen. Echter, de roeiers in Utrecht hunkeren ook na 2030 naar een roeibaan, dus pleiten voor onderzoek naar de economische en maatschappelijke haalbaarheid van een roeibaan in Rijnenburg, al dan niet in combinatie met huizenbouw. Ze hebben hun plannen aan burgemeester Jan van Zanen overhandigd.

Cookieinstellingen