Trainen met hoogzwangere Victoria en de te vroeg geboren Tory

Foto: Antonius Ziekenhuis

Zo’n driehonderd zorgverleners uit de geboortezorg in onze regio krijgen training in het St. Antonius Ziekenhuis. Het doel: betere kwaliteit van zorg rondom geboortes.

St. Antonius Geboortezorg werkt intensief samen met diverse verloskundigenpraktijken en kraamzorgorganisaties in de omgeving van Nieuwegein, Utrecht en Woerden. De training is voor zorgverleners, onder wie gynaecologen, kinderartsen en verpleegkundigen, en ook voor de aangesloten eerstelijnsverloskundigen en -kraamverzorgenden die partusassistentie in het ziekenhuis verlenen. Er is krapte onder de zorgverleners van geboortezorg; regionale samenwerking kan die krapte opvangen.

Verbinding en verbetering

Uit wetenschappelijk onderzoek is gebleken dat een dergelijke grootschalige, multidisciplinaire teamtraining zorgt voor verbinding, betere samenwerking, hogere tevredenheid onder patiënten en een verbetering van kwaliteit van zorg. Daarom wordt vier weken lang dagelijks onder leiding van ervaren trainers uit het ziekenhuis en van de organisatie Medsim een multidisciplinair team van 12 tot 14 zorgverleners getraind. De trainingen vinden plaats op de St. Antonius Academie en bestaan uit het nabootsen van obstetrische scenario’s met behulp van een levensechte geavanceerde simulatiepop, de hoogzwangere Victoria en neonaat Tory.

Situaties nagebootst

Bij deze training worden zowel thuis- als ziekenhuissituaties binnen de verloskunde nagebootst. Met video-opnames worden de scenario’s onder begeleiding van een communicatie- en medisch trainer, teruggekeken en geëvalueerd. De training zorgt voor een verbetering van communicatie en samenwerking, een hogere tevredenheid bij patiënten en zorgverleners, met als een gevolg betere kwaliteit van zorg binnen de gehele geboortezorgketen.

Cookieinstellingen