Weet je het verschil tussen kroos en zwerfvuil?

Foto: MB

Water inspecteren: zijn er drijvende waterplanten, is er kroos, is het water helder? Dit soort inspecties moeten elke maand gedaan worden bij verschillende wateren in Utrecht. Voor Leidsche Rijn, Vleuten en De Meern worden nog ‘inspecteurs’ gezocht.

In het project ‘Samen meten, samen weten’ meet je met eenvoudige metingen iedere maand de waterkwaliteit en bekijk je hoe het water eruit ziet. Schoon water is helder en er groeien niet te weinig, maar ook niet te veel waterplanten. Dat kun je vanaf de kant goed zien. Om de waarnemingen vast te leggen, krijg je een duidelijk instructieformulier mee en een meethark. Met de meethark beoordeel je de helderheid en zie je of en hoeveel waterplanten er onder water groeien. Specifieke kennis is niet nodig, goed kijken naar het water is voldoende. Een meting voer je in zo’n vijftien minuten uit. Van april tot en met oktober zijn er elke maand vast meetweken.

Breder beeld

De gemeente en het waterschap vinden het belangrijk dat het water waarlangs we kunnen recreëren aantrekkelijk is. Met voldoende ruimte voor planten en dieren. Wethouder Kees Diepeveen van Openbare Ruimte onderschrijft dit ten zeerste; hij is dan ook enthousiast pleitbezorger van dit project.
In 2007, 2015 en 2018 zijn zogenaamde Ecoscans gemaakt van circa 350 locaties in het stedelijk gebied. Het maken van die scans is best kostbaar en het zijn slechts momentopnamen. Daarom zouden de gemeente en het waterschap graag vaker (iedere maand) een meting hebben van de kwaliteit van het water. Op basis van de verzamelde gegevens hopen ze beter te begrijpen waarom de toestand in de verschillende wateren is zoals we het waarnemen. Dat helpt bij het vinden van oorzaken. De metingen helpen een breder beeld te krijgen van de waterkwaliteit in de stad. Het is dan een aanvulling van de gegevens van de Ecoscans 2018 en 2015.

Interesse?

Stuur dan een mailtje naar Roswitha Zon: [email protected] Hier vind je een video over de meethark www.hetschonewaterexperiment.nl/winnet

Cookieinstellingen