Nieuwkomers in Utrecht burgeren in vanaf dag 1

Foto: Gem. Utrecht

Utrecht zet vaart achter het beleid en de ambities rond de inburgering van nieuwkomers. Doel is om te zorgen dat alle nieuwkomers zich kunnen ontplooien en een zelfstandig bestaan kunnen opbouwen.

Utrecht loopt hiermee vooruit op het nieuwe inburgeringsstelsel van 2021. De gemeente gaat onder meer het Persoonlijk plan Inburgering en Participatie (PIP) verder ontwikkelen en er worden leer- en werktrajecten opgezet. Hierover is de gemeente in gesprek met werkgevers in de bouw, horeca en de zorg. Wethouder Maarten van Ooijen: “Uitgangspunt is en blijft dat in Utrecht iedereen vanaf dag één mee kan doen en in Utrecht niemand tussen wal en schip valt. We investeren in huisvesting en integratie.  We geven de huidige groep inburgeraars drie jaar maatschappelijke begeleiding, zodat zij sociaal en maatschappelijk volwaardig mee kunnen doen.”

Persoonlijk plan van aanpak

In de doorgaande lijn wordt vanaf dag één geïnvesteerd in de ontwikkeling van nieuwkomers. Ook in het nieuwe inburgeringsstelstel (dat ingaat in 2021) is dit het uitgangspunt. Utrecht werkt nu al samen met Vluchtelingenwerk en bij nieuwkomers worden taalniveau, opleiding, werkervaring, gezondheid, talenten en kwaliteiten getest en gevraagd. Dit resulteert in een persoonlijk plan van aanpak met afspraken over de persoonlijke ontwikkeling van de nieuwkomer.

Taalaanbod

Utrecht biedt Utrechters met een taalachterstand vervolgens een extra aanbod met taal en ondersteuning, waarin ze Nederlands oefenen in praktijksituaties. De maatschappelijke begeleiding van statushouders wordt verlengd naar 3 jaar, dat was 1,5 jaar. Zo kan ook de huidige groep het inburgeringsexamen halen.

Cookieinstellingen