Natuurbingo Leidsche Rijn: wie ziet de fazant?

Foto: NBLR

Het natuurplatform Leidsche Rijn houdt dit jaar een natuurbingo. Elke twee weken krijgt een plant- of diersoort speciale aandacht. Dit keer is de fazant aan de beurt; die zijn er veel in Leidsche Rijn.

Bij mooi weer hoor je in het voorjaar overal de fazantenhanen roepen. Daar zitten de vrouwtjes in de buurt te broeden. Zodra er gemaaid wordt sneuvelen er veel nestjes, op een maaimachine heb je immers te laat in de gaten dat er een nestje is. Daarom vraagt het Natuurplatform aan inwoners om roepende fazanten door te geven op waarneming.nl. Dan kunnen de nestjes met het maaien worden ontzien.

Plezierjacht

De fazant komt van nature voor in Europa, maar niet in de West-Europese landen. De Romeinen waardeerden de fazant om zijn vlees en zorgden ervoor dat de soort zich over grote delen van Europa verspreidde. De groei van het Europese fazantenbestand vond later plaats. Vooral ten behoeve van de plezierjacht werden vanaf de 18e eeuw grote aantallen fazanten gefokt en losgelaten. Dit is in Nederland verboden, maar gebeurt illegaal nog wel. De fazant komt van nature voor in laaglandbossen, waar hij is gespecialiseerd in het vangen van insecten, hagedissen en soms muizen, zaden en aas op de bosbodem. De in Nederland voorkomende fazant is een mix van verschillende ondersoorten en varianten, die in het Aziatische broedgebied voorkomen.

Waar zitten ze?

Het platform vraagt inwoners om te melden waar de planten en dieren van de natuurbingo zitten. Daardoor ontstaat er een beter beeld van wat er leeft in de wijk en kan er met het beheer voor worden gezorgd dat de natuur zich beter ontwikkeld. Via de website van het natuurplatform https://natuurlr.nl/2019/03/13/natuurbingo-2019/  kun je je abonneren op de berichten van de natuurbingo.

Cookieinstellingen