Pronto Leidsche Rijn, aangenaam

Foto: MB

We zijn een heuse ‘e-bike experience store’ rijker in Leidsche Rijn. Daar moesten we natuurlijk even een kijkje nemen.

Net een week is ‘ie open, Pronto in Leidsche Rijn Centrum. De winkel ligt aan de andere kant van het spoor tegenover het pand van CapGemini, iets buiten het winkelcentrum. Maar evengoed wel in een hagelnieuw pand. De winkel is van Daan Laseur, het is zijn tweede filiaal. Hij verkoopt er e-bikes, van ‘gewone’ tot de high-speed e-bikes – ook wel speedelics genoemd – die 45 kilometer per uur kunnen en waarvoor een helm en kenteken verplicht zijn.

Veel forenzen

Het is nog rustig in zijn glanzend nieuwe winkel waar prachtige exemplaren staan uitgestald. Maar dat gaat veranderen, dat weet Daan zeker. “De e-bike groeit nog steeds. In mijn winkel in Amersfoort verkoop ik e-bikes aan mensen die vanuit Amersfoort naar de Uithof naar hun werk gaan. En hier in Leidsche Rijn wonen zoveel forenzen! Op zo’n high-speed bike kun je makkelijk naar Amsterdam en ook naar de Uithof. Dat is met de auto in de spits nauwelijks te doen. Utrecht profileert zich bovendien steeds meer als fietsstad; er komen steeds meer voorzieningen voor fietsers bij.”

Elektrische scooters

“Ik was op zoek naar een plek voor een tweede vestiging. En hier liggen kansen. Vanaf 1 januari geldt de milieuzone in het centrum bijvoorbeeld ook voor benzinescooters. Dan mag je alleen nog met een elektrische scooter naar de oude binnenstad. Als mensen hier een benzinescooter hebben kunnen ze die bij mij inruilen voor een elektrische van Niu, de meest verkochte elektrische scooter. Die benzinescooters kan ik in Amersfoort nog verkopen, daar mag je er nog wel overal mee komen.” Daan verkoopt verder e-bikes van de merken Stromer en Flyer (beide Zwitsers) en van het Duitse Riese & Muller. De prijzen van de fietsen die hij verkoopt beginnen bij 2800 euro. Hij verkoopt trouwens ook elektrische bakfietsen. “Die zijn hier ook populair geloof ik.”

Lease-e-bike

De in Leidsche Rijn neergestreken Amersfoortse ondernemer heeft veel plannen om zijn e-bikes onder de aandacht te brengen. Hij heeft al verschillende evenementen bedacht en ook wil hij de grote bedrijven die hem omringen – CapGemini, Oracle en FNV – benaderen. “Vanaf 1 januari mogen bedrijven e-bikes voor hun medewerkers kopen, waarvoor deze dan een bijtelling betalen. Net als bij lease-auto’s. Ik verwacht dat veel grote werkgevers dat gaan doen, omdat ze dan minder lease-auto’s hoeven aan te schaffen en zo ook beter bezig zijn voor het milieu. Dat wordt een boost voor de e-bikes. Wat dat betreft zit ik hier goed!”

Cookieinstellingen