Huizenmarkt lijkt tot rust te komen

Foto: MB

In de gemeenten die ons omringen zijn de huizenprijzen in het laatste kwartaal van 2018 met gemiddeld een half procent gedaald. In Utrecht zijn ze met 0,8% gestegen, maar desalniettemin is er sprake van een voorzichtige omslag.

Dit stelt Calcasa, een technologiebedrijf gespecialiseerd in de waardering van onroerend goed. De woningmarkt in Nederland lijkt af te koelen, nadat de woningprijzen de afgelopen vijf jaar sterk zijn gestegen. De prijsstijgingen gingen gepaard met positieve woningmarktindicatoren: stijgende woningverkopen, een dalend woningaanbod, een goede betaalbaarheid, economische groei en een positief consumentenvertrouwen.

Dalend consumentenvertrouwen

Nu neemt het aantal verkochte woningen af, daalt het woningaanbod nog steeds, is de betaalbaarheid licht verslechterd, vlakt de economische groei af en is het consumentenvertrouwen gedaald. Dit leidt tot een afvlakking van de woningprijsstijgingen, en op bepaalde plekken dus tot voorzichtige woningprijsdalingen. Op jaarbasis stijgen de woningprijzen nog in alle gemeenten in Nederland, echter op kwartaalbasis is de prijsstijging in de afgelopen vier kwartalen afgenomen en in het laatste kwartaal van 2018 zijn de prijzen in bijna een op de vijf gemeenten zelfs gedaald.

Belangrijke trend

Als de woningprijsontwikkeling op gemeenteniveau wordt geanalyseerd, dan valt op dat in het vierde kwartaal van 2018 in bijna een op de vijf gemeenten de woningprijzen daalden. Deze gemeenten liggen voornamelijk in de provincies Groningen, Utrecht en Limburg. In de drie kwartalen daarvoor daalden de prijzen in minder dan vijf procent van de gemeenten op kwartaalbasis. Het is vooral de trend die belangrijk is. Sinds het tweede kwartaal van 2013 is het aantal woningverkopen 19 kwartalen op rij gestegen. Aan het einde van 2017 werd een verkooprecord bereikt van 284 duizend transacties op jaarbasis. Aan deze stijgingen is in 2018 een eind gekomen.

Woningaanbod daalt

Een afname van het aantal transacties kan worden veroorzaakt door een verslechtering van het sentiment en daarmee een lagere koopbereidheid. Dit valt meestal samen met een stijgend woningaanbod. Echter, het aantal aangeboden woningen daalt nog: eind 2012 piekte het aanbod met 282 duizend woningen, sindsdien is het aanbod elk kwartaal gedaald.

 

Cookieinstellingen