Hoe reisden Baron Etienne van Zuylen en Barones Hélène de Rothschild?

Foto: de Haar

Baron Etienne van Zuylen en barones Hélène de Rothschild geven een intieme glimp in hun reisverleden. Tot en met september is er een tentoonstelling in Kasteel de Haar te zien over reizen in hun glorieuze tijdperk.

In hun tijd was reizen een absolute luxe en alleen weggelegd voor the happy few. Je kon toen nog niet zomaar even het vliegtuig pakken, maar de industriële revolutie en vooral de opkomst van stoomaandrijving gaven het reizen een enorme impuls. De ‘beau monde’ trok er op uit, en ook de baron en de barones.

Luxe en comfort

Meerdere malen per jaar nam het echtpaar de trein of auto naar aantrekkelijke steden in Europa. Of ze nu naar weldadige kuuroorden als Évian-les-Bains aan de voet van de Franse Alpen gingen of een privébezoek aan de Maharadja van Kapurthala brachten in het hart van India. De adellijke levensstijl werd moeiteloos aan de moderne reismogelijkheden geknoopt en was dus voorzien van alle luxe en comfort die ze thuis gewend waren. Op iedere reis werden ze dan ook vergezeld van een flinke vracht bagage en een stoet aan eigen personeel. Traveling light was het echtpaar volslagen onbekend.

Reiskistjes

Het belang van dat comfort wordt geïllustreerd door de speciaal ontworpen kostbare en verfijnde ‘reiskistjes’, reisnecessaires genoemd. Er zijn er een aantal te zien op de tentoonstelling, geleend van het Rijksmuseum uit de collectie van het Koninklijk Oudheidkundig Genootschap. Een ervan was van koningin Emma van de Nederlanden. Zij was ooit ook te gast op De Haar.
Op de foto de baron en de barones bij de piramides in Egypte in 1909.

Reacties

article
19241
Hoe reisden Baron Etienne van Zuylen en Barones Hélène de Rothschild?
Baron Etienne van Zuylen en barones Hélène de Rothschild geven een intieme glimp in hun
https://leidsche-rijn.nieuws.nl/2019/03/07/hoe-reisden-baron-etienne-van-zuylen-en-barones-helene-de-rothschild/
2019-03-07T14:11:54+02:00
https://cdn.nieuws.nl/media/sites/417/2019/03/07141100/Baron-en-barones-bij-de-Pyramide-van-Cheops-Egypte-1909-_-foto-KdH-915x518.jpg
Kasteel De Haar
Algemeen, Geen categorie