Leidsche Rijn is ook aan het ‘ploggen’ geslagen

Foto: Dennis Veerman

Kijk jij buiten ook wel eens om je heen en vind je dan dat er veel rotzooi ligt? Steeds meer mensen trekken erop uit met een vuilniszak en combineren wandelen met opruimen. Ook in Leidsche Rijn.

Daar is een woord voor: plogging. Dat is Zweeds voor rennen of lopen en oprapen. Zwerfvuil ligt er genoeg; je staat verbaasd over hoeveel afval je in een uurtje hebt verzameld. Laatst ging ook Dennis Veerman uit Leidsche Rijn met drie kinderen ploggen. Hij stond versteld over hoeveel hij binnen tweehonderd meter aan rotzooi vond. Nu wil hij samen met zijn dochter Zoë (rechts op de foto) een platform beginnen: ‘Plogging together’. Hun doel is om hiermee samen op een interactieve manier met de samenleving de omgeving schoon te houden.

Mentaliteit veranderen

Er samen op uit gaan om zwerfafval te zoeken is leuk, leerzaam en goed voor de conditie, zo stelt Dennis. “Een vieze omgeving zal alleen maar viezer worden. Als het schoon is zal men niet zo snel iets op straat gooien. Wij willen de mentaliteit veranderen van mensen. Met Zoë ga ik scholen en de gemeente benaderen en kijken of er bedrijven zijn die mee willen werken. Maar bovenal willen wij uitdragen dat het leuk, leerzaam en goed voor de conditie is.” Dennis wil dat ploggen hip wordt en hoopt dat het over een jaar of twee gewoonweg niet meer kan omdat er geen rotzooi meer ligt. “Een ander doel is om saamhorigheid te krijgen in de samenleving en wellicht eenzame mensen een kans te geven om onder mensen te komen met een gezamenlijk doel.” Dennis merkt ook dat de kinderen het leuk vinden om te doen; ze vinden de gekste dingen en hangen half in een sloot. Maar, zo stelt hij: “Veiligheid boven alles: handschoenen aan en de kids onder begeleiding.”

Platform

Dennis wil graag met  een groep enthousiaste ploggers een mooi platform creëren. Hij wil een interactieve app bouwen waarop mensen kunnen zien wie waar plogt en waarop je filmpjes en foto’s kunt delen. “Ook kun je aangeven hoeveel kilo je hebt verzameld zodat de omvang van het zwerfafvalprobleem duidelijk wordt.”
Er zijn overigens al meer initiatieven in Leidsche Rijn, zo wordt bij basisschool De Pantarijn al een paar jaar elke maand zwerfafval geprikt en verschillende hondenbezitters ploggen tijdens het uitlaten van de hond. Ze lopen er dan toch. In Hoge Weide zijn zelfs plannen om een kunstwerk te maken van het bij elkaar geraapte afval.

Goede ideeën zijn welkom, je kunt ze onder dit bericht kwijt.

Cookieinstellingen