Stadsbaantunnel twee weken dicht vanaf 16 maart

Foto: MB

De Stadsbaantunnel gaat vanaf 16 maart voor twee weken dicht, tot zondag 31 maart. De gemeente gaat de hittebestendigheid van de tunnel onderzoeken.

Het ministerie van Infrastructuur en Waterstaat constateerde vorig jaar dat er bij vier rijkswegtunnels in het land de kans bestaat dat het gebruikte beton niet brandwerend genoeg is. In delen van de Stadsbaantunnel is hetzelfde soort beton gebruikt, dus moet getest worden of de tunnel wel veilig genoeg is.

Oven

Voor de test wordt een soort oven tegen het beton aan gezet. Zo kan men testen bij welke temperatuur het beton van de fundering spat. De afsluiting van de Stadsbaantunnel wordt ook gebruikt om andere onderhoudswerkzaamheden uit te voeren aan onder meer het asfalt en de beveiligingsinstallatie.
Vanaf half maart staan de omleidingen aangegeven en tijdens schooltijden worden verkeersregelaars ingezet om het verkeer te begeleiden.

Eerdere werkzaamheden

De foto bij dit bericht is gemaakt tijdens vorige werkzaamheden aan de tunnel, want het is niet de eerste keer dat de Stadsbaantunnel voor langere tijd dicht gaat omdat er twijfels zijn over de veiligheid. Anderhalf jaar geleden bleken er stukken beton af te brokkelen van de betonnen pergola, veroorzaakt door het vocht dat in het beton was gekropen. De pilaren werden toen eerst in krimpfolie gepakt en later hersteld. Dat duurde langer dan gepland en kostte de gemeente 350.000 euro. De aannemer was inmiddels failliet.

Cookieinstellingen