Stichting Vrienden van het Máximapark bestaat 15 jaar

Foto: Máximapark

Deze week bestaat de stichting Vrienden van het Máximapark vijftien jaar. De club werd destijds in het leven geroepen omdat er dingen moesten gebeuren voor het nieuw aan te leggen Máximapark die de gemeente niet kon doen. De eerste boom moest toen nog geplant worden.

Nu, vijftien jaar later, is dat wel anders. Er wonen inmiddels zo’n 80.000 mensen rond het grootste stadspark van Utrecht en velen van hen maken daar in alle jaargetijden goed gebruik van. Het is een niet meer weg te denken deel van de stad met een eigen geschiedenis. Inmiddels beschikt het park over een parkorganisatie waarin vrijwilligers en gemeente samenwerken op het gebied van beheer, ontwikkeling, programmering en communicatie.

Big Five

Iedereen denkt bij de big five aan wilde dieren in Afrika, maar het Máximapark heeft ook een big five. Vijf grote projecten die aanvankelijk niet in de plannen van het park zaten werden door particulier initiatief aan het 300 hectare grote park toegevoegd de afgelopen jaren. Zo werd in de Buitenhof voor de vereniging Landschapsbeheer Vleuten De Meern de buitenplaats gebouwd. Vanuit dit pand organiseren de vrijwilligers van Landschapsbeheer hun activiteiten voor het park en voor het westelijk weidegebied. Tot op de dag van vandaag werken vrijwilligers van beide organisaties nauw samen om het park op verantwoorde wijze goed te beheren.

Dompleinbomen

En toen stonden daar in eens zes grote bomen langs het Lint bij de Haarijnseplas: de Dompleinbomen. Vanwege de bouw van Domunder onder het Domplein in hartje Utrecht moesten in 2013 zes grote platanen worden gekapt. Dat vonden De Vrienden een beetje zonde. Met het verhaal dat ruim 100 jaar geleden rond Kasteel Haarzuilens ook grote bomen (ruim 7000) uit de Utrechtse Heuvelrug zijn geplant, kregen De Vrienden het voor elkaar dat dezelfde firma die dat in 1896 voor de baron Étienne van Zuylen van Nyevelt van de Haar deed, de firma Copijn, ook nu weer een bijzondere bomenklus mochten klaren. De bomen zijn geplant in de vorm van een kruis dat de contouren van de heilige kruiskapel van Willibrord symboliseert. Op deze manier is de relatie met het Domplein zichtbaar.

Vlinderhof

En dan was daar ineens het idee van Marc Kikkert om op een plek in het park waar eigenlijk een rosarium was bedacht een Piet Oudolf-tuin te maken. Dit initiatief werd direct ondersteund door de Vrienden en samen met Marc uitgewerkt met als resultaat de inmiddels wereldberoemde Vlinderhof. Tientallen vrijwilligers hebben samen met de gemeente Utrecht een unieke tuin toegevoegd aan het park. Een aparte stichting houdt zich bezig met de Vlinderhof.

Jeremiebrug

En als je dan toch de band met de binnenstad van Utrecht wil verstevigen en je krijgt de kans de historische Jeremiebrug naar het park te halen, dan doe je dat. De Jeremiebrug moest wijken voor de spoorverdubbeling en station Vaartsche Rijn. Aanvankelijk had de gemeente niet veel interesse de brug naar het hart van het park te verplaatsen, maar dat lukte uiteindelijk toch. De geschiedenis van de brug en het verplaatsen daarvan is opgetekend in het boekje ‘Een brug verhuist, een station komt terug’.

De Samenloop

Een vijfde project dat nooit ergens op een plattegrond stond, is de Samenloop. In samenwerking met de Lions Vleuten De Meern en landschapskunstenaar Paul de Kort werd voor het deel van het park dat heel lang als gronddepot was gebruikt een plan gemaakt met als titel De Samenloop. Hier komen paden en mensen bijeen. Op termijn is dit een open plek in het parkbos waar kleine evenementjes kunnen worden gehouden. Dat bos rond de Samenloop bestaat overigens uit 25.000 bomen die allemaal door vrijwilligers zijn aangeplant.

Babybomen

Naast deze grote projecten organiseerden De Vrienden tal van kleinere initiatieven zoals het project Babybomen. De opbrengst hiervan is besteed aan het Uiltjespad dat dit voorjaar feestelijk in gebruik wordt genomen. Ook wordt al vier jaar hop verbouwd langs de Pergola voor het eigen parkbiertje Mockingbird. Maar de Vrienden organiseerden ook een Kinder11stedentocht en vele wandelingen om nieuwe bewoners van Leidsche Rijn het park te laten ontdekken.

Een park is nooit af

Er zijn nog genoeg plannen die nog werkelijkheid moeten worden. Intussen is een flinke groep vrijwilligers al jaren actief om het park elke keer weer een beetje mooier te maken. Na 15 jaar kan geconstateerd worden dat het idee van Theo Kuijpers, de initiatiefnemer van de stichting, is geslaagd. Het park heeft dankzij de door hem bedachte Vriendenclub een vaste schare vrijwilligers die samen met ambtenaren en de voor het park verantwoordelijke wethouders vol trots zorgt voor het grootste stadspark van Utrecht.

Reacties