Parkeerbeleid Leidsche Rijn Centrum leidt tot problemen voor bewoners

Foto: MB

Cas verhuisde onlangs als starter naar Leidsche Rijn Centrum. “De levendige omgeving en ligging aan de snelweg maken dit een aantrekkelijke plek om te wonen”, zegt hij. Hij stuit echter op één groot struikelblok: parkeren.

Er zijn voor zijn appartementencomplex Reykjavik aan de Hof van Oslo simpelweg te weinig parkeerplaatsen: er zijn er minder dan zestig beschikbaar voor 150 appartementen. Deze zijn per loting toegewezen, vertelt hij. “En als je uitgeloot bent, kun je ook geen parkeervergunning aanvragen om op straat te parkeren, want er worden daar geen parkeervergunningen uitgegeven.”

Geen alternatief

Cas: “Naar hun zeggen wordt er voldoende parkeergelegenheid gerealiseerd bij de woningen zelf. Dit is echter niet het geval. Volgens de Utrechtse parkeernorm zouden er bij een appartementencomplex met 150 woningen minimaal 103 plekken moeten zijn. Alternatieve parkeergelegenheid voor een redelijke prijs is niet beschikbaar. Het gevolg is direct zichtbaar: op de stoep naast mijn complex staan twee rijen dik zo’n 20 auto’s foutgeparkeerd.”

Rechtsongelijkheid

Om aandacht te vragen voor dit probleem schreef Cas een bezwaarschrift aan het College van Burgemeester en Wethouders van de gemeente Utrecht. Hij stelt dat er sprake is van rechtsongelijkheid: de bewoners die zijn ingeloot voor een parkeerplek betalen 85 euro per maand. Als Cas zijn auto op een P+R in een buurt wil zetten, betaalt hij 4 euro per dag, 120 euro per maand, en een reguliere parkeervergunning kost volgens hem 8 euro per maand. “Gezien de groei van Leidsche Rijn Centrum zal de parkeerproblematiek alleen maar toenemen met dit beleid.” De vastgoedbeheerder laat weten dat er simpelweg niet meer ruimte is voor parkeerplaatsen en dat er ter compensatie fietsenstallingsplaatsen zijn gerealiseerd.

Reacties