Alle basisscholen in Utrecht aardgasvrij, is het streven

Foto: pixabay

De gemeente Utrecht streeft ernaar om alle schoolgebouwen in Utrecht aardgasvrij te maken. Schoolbesturen SPO Utrecht, KSU, PCOU Willibrord delen dit streven.

De besturen en de gemeente onderzoeken hiervoor bij twintig scholen hoe de gebouwen aardgasvrij kunnen worden. De selectie is representatief voor alle Utrechtse basisscholen en gemaakt op basis van onder meer bouwjaar, oppervlakte en type gebouw. Het onderzoek duurt van januari tot april, de resultaten worden in de zomer verwacht. “Dit onderzoek levert een schat aan informatie over hoe wij ons hele scholenbestand aardgasvrij kunnen maken”, zegt wethouder Anke Klein van onderwijs.

Voorbeeldfunctie in de wijk

Het onderzoek richt zich op maatregelen en oplossingen die geschikt zijn voor schoolgebouwen die bijvoorbeeld 20 jaar of 50 jaar oud zijn. Welke duurzame energiebronnen kunnen bijvoorbeeld worden gebruikt en welke investeringen en welke financiële afwegingen zijn er dan. SPO Utrecht is aanjager van het onderzoek. “Het is een gezamenlijke verantwoordelijkheid, van overheid, maar óók van schoolbesturen, om te zorgen dat scholen op verantwoorde wijze van het gas worden afgekoppeld en daarna op efficiënte en effectieve wijze kunnen voorzien in hun energiebehoeftes. Scholen kunnen in de wijken een voorbeeldfunctie vervullen”, zegt SPO Utrecht-bestuurder Eric van Dorp.

Klimaatneutrale stad

Samen met de schoolbesturen werkt de gemeente Utrecht hard aan het realiseren van goede, gezonde en duurzame scholen voor alle leerlingen. Dit doet de gemeente vanuit het Meerjarenperspectief Onderwijshuisvesting 2016-2025. Eén van de speerpunten hierin is ‘Bouwen aan een Gezonde toekomst’. Het aardgasvrij maken van bestaande bouw draagt bij aan de ambitie van Utrecht om een klimaatneutrale stad te worden.

'

Reacties

article
18430
Alle basisscholen in Utrecht aardgasvrij, is het streven
De gemeente Utrecht streeft ernaar om alle schoolgebouwen in Utrecht aardgasvrij te maken. Schoolbesturen SPO Utrecht,
https://leidsche-rijn.nieuws.nl/2019/01/22/alle-basisscholen-in-utrecht-aardgasvrij-is-het-streven/
2019-01-22T15:13:17+01:00
https://cdn.nieuws.nl/media/sites/417/2019/01/22151233/zonnepanelen2.jpg
scholen utrecht aardgasvrij
Algemeen, Geen categorie, Gemeente