Gemeente gaat plastic uit ruiterpaden Máximapark verwijderen

Foto: PvdD

Op de ruiterpaden bij het Lint in het Máximapark liggen plastic ‘krullen’. Op verzoek van de Partij voor de Dieren worden deze binnenkort verwijderd.

De helft van de ruitenpaden is aangelegd met een mix van zand en polypropyleen. Hierdoor wordt het zandpakket als het ware bewapend, meer stabiliteit en verbeterde waterhuishouding door de toegevoegde snippers, en een verbeterde veerkracht en schokabsorptie. Het is wel duurzaam materiaal.

Proef

Het toegepaste materiaal in de ruiterpaden bij het Máximapark betreft polypropyleen vezel. Het gebruik van dit materiaal in deze ruiterpaden was destijds (bij de aanleg in 2009) een proef. De vezels zijn vermengd met de zandbodem. Hierdoor ontstaat een betere veerkracht. Bovendien heeft het materiaal de eigenschap om water voor langere tijd vast te houden, waardoor er minder stofontwikkeling is en de kans verkleint dat paard en ruiter stof inademen. Het mengsel van zand en polypropyleenvezels voldoet aan de vereisten uit het Besluit Bodemkwaliteit. Vanuit het perspectief van milieu en natuur is duurzaam niet per definitie een juiste kwalificatie voor polypropyleen. Het gebruik van dit materiaal een proef, en de gemeente laat nu weten het binnenkort te vervangen door zand.

Niet UV-bestendig

Polypropyleen vezels zijn slijtvast en daardoor geschikt voor langdurig gebruik. Het materiaal leent zich goed voor recycling. De toegepaste vezels zijn niet UV-bestendig en vergaan in het licht. Zij zijn dus afbreekbaar. Momenteel zijn de meningen over zogenaamde bio-plastics verdeeld. Biologisch afbreekbaar plastic dat in het milieu terecht komt, doet er namelijk, net als regulier plastic, tientallen jaren over om vanzelf te vergaan. De gemeente geeft aan te stoppen het gebruik van dergelijke materialen.

Reacties

article
18068
Gemeente gaat plastic uit ruiterpaden Máximapark verwijderen
Op de ruiterpaden bij het Lint in het Máximapark liggen plastic ‘krullen’. Op verzoek van de
https://leidsche-rijn.nieuws.nl/2018/12/20/gemeente-gaat-plastic-uit-ruiterpaden-maximapark-verwijderen/
2018-12-20T16:33:49+02:00
https://cdn.nieuws.nl/media/sites/417/2018/12/20162639/ruiterpad-maximapark.jpg
ruiterpad Máximapark
Algemeen, Geen categorie, Gemeente