Aanleg nieuwe geluidswal A12 bij Veldhuizen begonnen

Foto: Utrecht

Langs de A12 bij Veldhuizen komen geluidswerende voorzieningen, ten westen van de bestaande geluidswal. Een aarden geluidswal en een geluidsscherm zorgen straks dat de inwoners van Veldhuizen minder geluidsoverlast hebben van de A12.

Al bij de planvorming van Veldhuizen zijn de geluidswerende voorzieningen opgenomen. Dit omdat de buurt dicht langs de A12 gebouwd zou worden. De geluidswal en het geluidscherm zijn vastgesteld in het Provinciaal Inpassingsplan. In het verlengde van de al bestaande geluidswal, ter hoogte van Veldhuizen, komt langs de A12 een geluidswal van circa 660 meter en 12 meter hoog. De N198 (Veldhuizerweg) en een gasafsluiterstation van de Gasunie doorsnijden de nieuwe en de bestaande wal. Dit tussenstuk wordt gedicht met een geluidsscherm van circa 180 meter breed en maximaal 9 meter hoog.

Klaar in 2020

Voor de aanleg van de geluidswal wordt kleine begroeiing verwijderd en water gedempt. Het water komt in de buurt van het tankstation Bijleveld weer terug. De voorbereidende werkzaamheden zijn inmiddels begonnen. De geluidswal en het scherm worden in 2022 opgeleverd. De werkzaamheden zorgen voor een beperkte overlast voor het verkeer.

Zonnepanelen

Door de vormgeving van de wal is het mogelijk om er zonnepanelen op te plaatsen. In het energieplan van de gemeente Utrecht is de zuidkant van de wal ook genoemd als een van de mogelijke locaties voor het opwekken van duurzame energie. Eerder dan de oplevering in 2022 kunnen er echter geen energieopwekkende middelen geplaatst worden. Momenteel verkent de gemeente de mogelijkheid van duurzame energieopwekking door zonnepanelen op de bestaande geluidswal. Als dit succes heeft wil de gemeente Utrecht dit ook doorvoeren op de nieuw aan te leggen wal.

Reacties

article
17836
Aanleg nieuwe geluidswal A12 bij Veldhuizen begonnen
Langs de A12 bij Veldhuizen komen geluidswerende voorzieningen, ten westen van de bestaande geluidswal. Een
https://leidsche-rijn.nieuws.nl/2018/12/07/aanleg-nieuwe-geluidswal-a12-veldhuizen-begonnen/
2018-12-07T12:27:53+00:00
https://cdn.nieuws.nl/media/sites/417/2018/12/07122704/Schermafdruk-2018-12-07-12.17.38.png
Geluidswal A12 Veldhuizen
Algemeen, Geen categorie, Gemeente