Spannende verhalen over de kastelen die hier vroeger stonden

Foto: Roghman

Vroeger stonden hier de meeste kastelen van heel Nederland. Dit grensgebied tussen het Middeleeuwse graafschap Holland en het bisdom Utrecht was bovendien het toneel voor een eeuwenlange strijd. Spannende verhalen leverde dat op. Op dinsdag 11 december is er een lezing hierover.

De Hollandse graaf Floris V werd hier gevangen genomen en de Utrechtse bisschop Willem is hier vermoord. Ook vochten er ridders als Frederik Utenham, Hendrik van Zuylen van Nyevelt en Dirk van Zuylen van Haar. De strijd in dit grensgebied leverde vele kastelen op. Een deel wordt particulier bewoond, maar hoe worden andere kastelen nog gebruikt?

2500 kastelen

In Nederland hebben ooit zo’n 2500 kastelen gestaan. In de provincie Utrecht zijn nog veel van deze monumentale gebouwcomplexen bewaard gebleven. In het gebied van Vleuten, De Meern, Haarzuilens en Leidsche Rijn en ook in de directe regio daaromheen zijn nog diverse kastelen te bewonderen, met als beroemdste waarschijnlijk (de nagebouwde) De Haar, maar ook de kastelen Nyenrode, Montfoort en Woerden. Andere kastelen, zoals Nyenvelt, de Ham en de Eng werden verwoest in de Stichtse burgeroorlogen, maar zijn nog wel deels zichtbaar.

Historisch overzicht

In de lezing op 11 december, georganiseerd door de Historische Vereniging Vleuten de Meern, Haarzuilens en Leidsche Rijn, vertelt historicus Fred Vogelzang over de historie en het hedendaagse bestaan van de vele kastelen in onze regio. Hij geeft een historisch overzicht van de bewogen geschiedenis van kastelen en buitenplaatsen in de provincie Utrecht. Thema’s: functie en uiterlijk, bewoners en eigenaren, interieur en tuinen en parken en het moderne gebruik van kastelen en buitenplaatsen. Maar ook: hoe beleefden tijdgenoten de bouw, verwoesting en sloop van de kastelen?

Dr. Fred Vogelzang (1961) is wetenschappelijk onderzoeker bij de Nederlandse Kastelenstichting, het kenniscentrum voor kasteel en buitenplaats, en hoofdredacteur van het blad Kasteel & Buitenplaats.

Praktisch:

Locatie: de Weide Wereld, Teunisbloemlaan 48, 3452 CB Vleuten
Datum: dinsdag 11 december 2018
Aanvang: 20.00 uur , zaal open vanaf 19.00 uur
Kosten: € 5- pp, leden van de Historische Vereniging ontvangen  € 2,50- korting
Opgeven via: [email protected] (niet noodzakelijk, maar ivm catering wel gewenst)
Informatie: Wim de Vrankrijker (activiteiten Historische Vereniging) 06-54242160

Op de foto Kasteel de Haar rond 1646.

'

Reacties

article
17735
Spannende verhalen over de kastelen die hier vroeger stonden
Vroeger stonden hier de meeste kastelen van heel Nederland. Dit grensgebied tussen het Middeleeuwse graafschap Holland
https://leidsche-rijn.nieuws.nl/2018/12/03/spannende-verhalen-kastelen-hier-vroeger-stonden/
2018-12-03T13:38:54+02:00
https://cdn.nieuws.nl/media/sites/417/2018/12/03133615/Kasteel_De_Haar_bij_Utrecht_rond_1646_getekend_door_Roghman.jpg
lezing kastelen historische vereniging
Algemeen, Geen categorie, Goed nieuws