Berlijnplein kan groener

Foto: Natuur- en milieuplatform LR

Het Berlijnplein bij de rode bioscoop kan een stuk groener. Dat vindt de wijkraad van Leidsche Rijn en het Natuur- en Mileuplatform Leidsche Rijn. Zij stellen dat in een open brief aan het college en de gemeenteraad voor.

Het grind aldaar kan bijvoorbeeld vervangen worden door bloeiende planten, net zoals in het park, dat verderop op het dak van de A2 ligt, of door sedummatten. Bij busstation Leidsche Rijn wordt een parkeergarage gebouwd waarbij de omgeving groener en klimaatbestendiger zou worden gemaakt. Die vergroeningsplannen vinden de Wijkraad en het Platform ruim onvoldoende.

Klimaatverandering

Vanwege de klimaatverandering wil gemeente Utrecht dat de stad beter bestand wordt tegen hitte en plensbuien. Voor het ontwerp van de nieuwe parkeergarage die bij het Berlijnplein komt, is aan de ontwerpers gevraagd om de parkeergarage en de omgeving groener te maken. Zij hebben onderzocht of er planten tegen de gevel kunnen groeien maar dat kan niet: de ventilatieopeningen van de parkeergarage zouden dichtgroeien. Ze stellen daarom voor om op de garage een grasdak te maken en rond de garage bloeiende bollen en Moerascypressen te zetten. Ook komen er nestkasten voor vleermuizen en gierzwaluwen. Tenslotte komt er een groot beeld van een snip op het dak.

Te droog

De Moerascypressen (die er al staan) willen hier niet groeien en verliezen elke zomer hun blad. Ze staan op een bult zand van 8 meter hoog en dat is veel te droog. Van het grasdak merk je weinig als je in de buurt van de parkeergarage bent. De Wijkraad en het Milieuplatform vinden dat het plan veel beter kan. Als bewoners wordt gevraagd om sedummatten op hun platte daken te leggen, dan zou de gemeente zoiets toch ook moeten doen op het grinddak van de A2, zo vindt de wijkraad.

Bankjes en voetpaden

Naast bloeiende planten zouden bankjes, voetpaden, bijenhotels en een zandbak voor graafbijen van het Berlijnplein een fleurig en fijn plein maken. In plaats van de Moerascypressen zouden er struiken kunnen komen die het goed doen bij droogte, bijvoorbeeld Duindoorn, Liguster, Vlinderstruik, Brem en Jeneverbes. Dat zijn flinke struiken die in Nederland goed groeien op droge zandgrond.

Autovrij

De andere pleinen in Utrecht worden zoveel mogelijk autovrij gemaakt. De Wijkraad en het Milieuplatform stellen voor om de parkeerplaatsen op het plein pas weer te gaan gebruiken als de parkeergarages te klein zijn geworden. Door de nieuwe parkeergarage zijn de parkeerplaatsen nu niet nodig en wordt het Berlijnplein een leuker plein.

Reacties

article
17585
Berlijnplein kan groener
Het Berlijnplein bij de rode bioscoop kan een stuk groener. Dat vindt de wijkraad van
https://leidsche-rijn.nieuws.nl/2018/11/26/berlijnplein-kan-groener/
2018-11-26T13:11:57+02:00
https://cdn.nieuws.nl/media/sites/417/2018/11/26131113/berlijnplein2.jpg
Groener berlijnplein
Algemeen, Geen categorie, Gemeente