Winnaar beste boek: Dreams of my mothers

Foto: Bibliotheek Utrecht

“Ik ging niet voor de prijs, ik ging voor het boek. Ik wilde het delen omdat het zo’n mooi boek is en om het gedachtegoed ervan. Dat ik gewonnen heb ik eigenlijk een extraatje.” Milou van Wieringen won met haar tip 20 jaar gratis lenen bij de Bibiotheek Utrecht.

Ter ere van 20 jaar Leidsche Rijn schreef de Bibliotheek Utrecht een ‘wedstrijd’ uit voor boekentips. Iedereen kon aangeven wat zijn of haar favoriete boek is, en maakte daarmee kans op 20 jaar lang gratis lidmaatschap van de bieb. Milou werd uitgekozen met een boek dat in geen enkele Nederlandse Bibliotheek te vinden is. Meteen een lastige dus!

Adoptie

Sterker nog, je moet het echt via Amazon bestellen. Het boek heet Dreams of my mothers en is geschreven door Joel L.A. Peterson, die ze persoonlijk kent. Joel woont en werkt in Amerika maar is net als Milou geboren in Korea en op jonge leeftijd geadopteerd. Bij Milou gebeurde dat toen ze 3 jaar was. In haar zoektocht naar haar echte ouders en familie is ze via internet Joel tegengekomen. Ook hij heeft zich verdiept in zijn adoptie en in de verhalen van zijn beide moeders.

Betere toekomst

Het boek gaat over de dromen van die moeders. Waarom heeft zijn eigen moeder hem afgestaan, wat was de reden achter deze beslissing en wat heeft dat voor een invloed op de rest van haar leven? En wat is het verhaal van zijn adoptiemoeder, welke dromen heeft zij? Milou vertelt dat Joel meer onderzoek heeft gedaan naar de redenen van moeders om voor adoptie te kiezen. Het blijkt dat ze bijna altijd voor adoptie hebben gekozen met de droom om hun kind een betere toekomst te geven.

Verhaal over liefde

Milou zou het heel mooi vinden als het boek van Joel in het Nederlands vertaald zou kunnen worden. Want niet iedereen is goed in Engels en het is echt een belangrijk boek voor veel mensen om te lezen. Ook als je niet geadopteerd bent is dit een verhaal over liefde dat herkenbaar is voor iedereen. “Want hoeveel liefde moet je als moeder wel niet hebben om zo’n ingrijpende beslissing te kunnen nemen in de hoop op een betere toekomst voor je kind”, aldus Milou.

Vertaaltip

Dus bij deze een oproep: wie weet een manier om dit boek naar het Nederlands vertaald te krijgen en het zo bij meer mensen terecht te laten komen? Mocht je een idee hebben dan kun je tips doorgeven via de mail: [email protected]

Cookieinstellingen