Antonius Ziekenhuis op 7e plek van topklinische ziekenhuizen

Foto: Antonius Ziekenhuis

In de Ziekenhuis Top 100 die het Algemeen Dagblad (AD) jaarlijks publiceert, staat het St. Antonius Ziekenhuis dit jaar op de 7de plaats van topklinische ziekenhuizen.

Het AD maakt in zijn ranglijst dit jaar voor het eerst onderscheid tussen streekziekenhuizen en topklinische centra. De ranglijst van dit jaar is gebaseerd op cijfers over het jaar 2017. Op veel indicatoren scoort het St. Antonius boven het landelijk gemiddelde volgens de AD ranglijst. Zo ontstaan er, vergeleken bij het landelijk gemiddelde, bij relatief weinig patiënten complicaties na een AAA-ingreep (aneurysma in de aorta in de buik). Ook de controle op ondervoeding bij oudere patiënten op een eerste geriatrisch consult wordt in het St. Antonius strikt opgevolgd (100%). Een ondervoede patiënt herstelt minder snel. Als snel bekend is of er sprake is van ondervoeding, kunnen ook snel maatregelen getroffen worden om de ondervoeding tegen te gaan.

Groep 70+patiënten groeit

Een aantal indicatoren laat een lagere score dan het landelijk gemiddelde zien; twee daarvan zijn delier en medicatieverificatie. Het screenen van patiënten op delier (ernstige verwardheid) is één van de indicatoren waarop het St. Antonius met 78% achter blijft ten opzichte van het landelijk gemiddelde van 86%. De inspectie schrijft voor dat patiënten boven de 70 jaar binnen 24 uur na opname in het ziekenhuis moeten worden gescreend op delier. Dit werd soms onvoldoende geregistreerd in het ziekenhuissysteem In complexe of acute situaties gaat de aandacht soms eerst
naar het oplossen van de gezondheidsproblemen van de patiënt. Dit maakt volgens het ziekenhuis dat screening én registratie binnen 24 uur na opname niet altijd haalbaar is. Bovendien groeit de groep van 70+patiënten die kortdurend (max 48 uur) wordt opgenomen en dat zorgt voor een grotere registratielast.

Gesprek over medicatie

Medicatieverificatie bij opname en ontslag: medicatie van patiënten wordt gecontroleerd en als patiënten langer dan 24 uur worden opgenomen, krijgen ze een gesprek over medicatie bij opname en ontslag. Dit word soms echter onvoldoende geregistreerd. Dat blijkt in de praktijk ook vaak moeilijk, omdat de patiënt kan kiezen voor de eigen apotheek en niet voor de ziekenhuisapotheek. Dan zou de eigen apotheek zo’n gesprek bij ontslag moeten hebben. Gecompliceerd dus om goed vast te leggen.

Vergelijken is niet eenvoudig

Overigens is het niet eenvoudig om ziekenhuizen met elkaar te vergelijken. Het ene ziekenhuis is immers meer gespecialiseerd in ‘zware’ operaties die meer complicaties met zich mee brengen. Het Antonius heeft tijdens de metingen de focus op de zorguitkomsten, zoals mate van pijn, tijd tot herstel en tijd van diagnose tot behandeling. Door deze uitkomsten vervolgens te vergelijken met andere zorgverleners, ook in andere ziekenhuizen, leren ze van elkaar. De uitkomst die voor een patiënt het belangrijkst is, kwaliteit van leven, heeft daarbij prioriteit.

Cookieinstellingen