Restaurant Venster op ’t Berlijnplein: een aanwinst

Foto: Clarita Rijnsent

Wat een leuk restaurant is Venster op het Berlijnplein. Je kunt er voor lunch en diner terecht en elke laatste woensdag van de maand is het ‘aanschuifdiner’. Gister was dat de eerste keer. En wat een heerlijkheden we kregen voorgeschoteld voor slechts een tientje!

Als eerste kwam brood op tafel van bakkerij Kontjes&Sneetjes – zo heet het echt. Alleen al om de naam kwam eigenaar van restaurant Venster, Daniel Lansbergen, in contact met deze Utrechtse bakker. Daarna kregen we een soepje van gegrilde paprika en toen kwamen de schalen… Het aanschuifdiner betekent letterlijk aanschuiven bij elkaar aan lange tafels. Je buren leer je zo vanzelf kennen, want het bedoeling van de schalen met eten is dat je ze doorgeeft. Net als thuis eigenlijk. En wat er op de schalen lag: een salade, een stoofpotje van wild zwijn en ree, een enorme makreel – een fake tonijn noemde Daniel hem – om te delen, tal van kleine kippetjes (die heel hun leven verantwoord buiten hadden gescharreld), aardappelgerechten, gefrituurde bloemkool, et cetera. Genoeg om de rest van de week te balansen.

Buren leren kennen

Die heerlijke gerechten doen vanzelf het ijs smelten met de buren die je nog niet kent, en precies dat is het leuke van het aanschuifdiner. Wij zaten naast drie mannen die als hobby bierbrouwen hebben dus op rechts ging het continu over bier. Op links zaten mensen uit de buurt, een jong stel, met wie we de woningproblematiek van starters doornamen: want voor hen was het ondoenlijk om een prettig huis te vinden. Twee vriendinnen, nog wat verderop, wonen sinds kort in Leidsche Rijn Centrum en vertelden hoe dat is, wonen in zo’n gloednieuw centrum. Kortom: je leert de buurt kennen.

Berlijnplein

“Dat is precies wat ik met dit aanschuifdiner wil bereiken, iedereen leren kennen”, lacht Daniel. Hij weet best dat ‘iedereen’ wat overdreven is, maar hij heeft met zijn restaurant Venster misschien wel net dat in handen waarvoor Leidsche Rijners wél naar het Berlijnplein willen komen. Want veel activiteiten die daar worden georganiseerd trekken maar weinig publiek. Venster kan dat veranderen, want je kunt daar natuurlijk ook even gaan eten voordat je naar de bioscoop er tegenover gaat. Overigens staat er nu nog RAUM op het pand, omdat het restaurant gelieerd is aan RAUM, dat kunstenaarscollectief dat op het Berlijnplein leuke dingen doet. “Maar er komt binnenkort Venster op te staan, en we gaan het buiten ook nog leuker aankleden met verlichting en zo.”

Geen vaste menukaart

Daniel runt Venster samen met zijn vrienden Ferry en Bas. Bas staat vooral in de keuken en Ferry zorgt dat al het eten en drinken op tafel komt. Venster werkt niet met een vaste menukaart, want de drie vinden het een uitdaging om te kijken wat er bij de groothandels uit de regio over is en daar wat van te maken. Daniel wijst op de vis: “Zo’n makreel kost al gauw tachtig euro, maar omdat de groothandel hem over twee dagen niet meer kan verkopen, krijg ik hem voordeliger. Dat is leuk, want zo kun je voor niet te veel geld mooie dingen op tafel zetten.”

Elke laatste woensdag van de maand

En mooie dingen op tafel zetten doet het drietal zeker. Wij zijn onder de indruk en enthousiast. Aanschuiven dus, elke laatste woensdag van de maand! Wel even mailen dat je komt, want dan weet Daniel voor hoeveel mensen er gekokkereld moet worden. [email protected]

Overigens ben je ook op de andere dagen van de maand welkom!

Reacties

article
17122
Restaurant Venster op 't Berlijnplein: een aanwinst
Wat een leuk restaurant is Venster op het Berlijnplein. Je kunt er voor lunch en
https://leidsche-rijn.nieuws.nl/2018/11/01/restaurant-venster-op-t-berlijnplein-aanwinst/
2018-11-01T13:41:02+02:00
https://cdn.nieuws.nl/media/sites/417/2018/11/01132854/2cf14940-8033-41d6-b8b5-5870693e4b05-1.jpg
restaurant Venster
Algemeen, Geen categorie, Goed nieuws, Leuke ondernemers