Betaald parkeren Vleuterweide maakt veel los

Foto: MB

De gemeente wil per 1 november betaald parkeren invoeren bij winkelcentrum Vleuterweide. Dat valt slecht bij de bewoners en de politiek.

De eerste drie uur parkeren blijven gratis, zodat je voldoende tijd hebt om boodschappen te doen, zo is de gedachte. Betaald parkeren zou moeten voorkomen dat bewoners hun auto voor langere tijd in de garage of op het parkeerterrein achter de bakker en de slager neerzetten.

Minder validen

Bewoners van de bovengelegen appartementen voelen zich gepasseerd. Een bewoner schrijft aan de wijkraad: “Wat ik kwalijk vind is dat deze woningen zelfs gebouwd zijn met als bestemming ouderen en minder validen. De woningen hebben specifiek een uitgang aan de parkeerzijde gekregen om zo de afstand voor minder validen naar hun auto te verkleinen. Ook voor deze woningen geldt een norm van 0,9 tot 1,2 parkeerplaats binnen 50 meter voor bewoners en 100 meter voor bezoekers. De enige overblijvende parkeerplaats voor slecht ter been zijnde en zelfs invalide bewoners (wiens auto is voorzien van een invalidenvergunning) is ruim 300 meter van hun woonhuis.  De beslissing van de gemeente Utrecht betekent dat deze mensen zich niet meer fatsoenlijk kunnen verplaatsen. Ik heb vanavond gesproken met een bijzonder geëmotioneerde man die zich totaal geen raad meer weet als het gaat om vervoer van zijn gehandicapte vrouw.”

Verbolgen gemeenteraadsleden

Normaal gaat er een inspraakprocedure vooraf aan betaald parkeren en dat is nu niet gebeurd. Gemeenteraadsleden zijn vooral verbolgen omdat het parkeerterrein eigendom is van de gemeente, maar gehuurd wordt door a.s.r.. Zij willen nu dat het college van burgemeester en wethouders de invoering van de maatregel uitstelt zodat deze eerst in de commissievergadering kan worden besproken. Dat is half november.

a.s.r. oefende druk uit

Uit communicatie tussen de gemeente en a.s.r. blijkt bovendien dat a.s.r. druk heeft uitgeoefend op de gemeente om betaald parkeren in te voeren. “Zodra wij met u tot passende afspraken zijn gekomen en voldoende comfort hebben dat er grip komt op de parkeerdruk, zullen wij onze bezwaren tegen de woningbouwontwikkelingen in de directe omgeving van het winkelcentrum staken”, schrijft a.s.r. op 14 juli 2017 in een brief aan de gemeente. Over mogelijke afspraken tussen de gemeente en a.s.r. wil de gemeenteraad ook meer informatie.

 

Cookieinstellingen